Suntem ipocriţi cu noi înşine din multe puncte de vedere. Recunoaştem rar acest lucru !
Profesorul român care spune că este apolitic ne minte ! El defapt ar trebui să ne spună cam aşa: „M-am bagat şi eu în PNL, PSD sau PMP că să fiu şi eu în cărţi, să mai avansez şi eu pe la inspectorat, pe la mine la şcoală”. Un post de director adjunct nu sună rău, mai ales când eşti susţinut de partid.
Faza cu apoliticul este o făcătură. Ei spun că nu se face politică în şcoală cu adeziunile de partid în buzunar. În loc de cursuri reale de cultura politică şi istorie politică, regăsim o materie obosită şi obositoare intitulată cultură civică. Îţi vine să dai cu moralul de pământ…
Nu este chiar atât de greu să explici în linii mari ce este un primar, ce responsabilităţi are un prefect şi ce este un parlamentar dincolo de veşnicele apelative: hoţ, spăgar, stab etc. Copiii de astăzi nu sunt certaţi cu cartea ci doar resping elementele desuete şi melancolice ce le au la clasă pe post de profesori. Cu sau fără carnet de partid, aceste elemente gravitează într-un univers plin de falsitate şi auto-compătimire. Nu vreau să jignesc pe nimeni, dar regele este gol de mult în România!
Citeste si: Scoala-pregateste-copiii-sa-fie-handicapati
Ce s-a întâmplat cu ideea ca un dascăl să fie un făuritor de destine sau măcar un exemplu demn de urmat pentru acel elev sau student ? Cu o informare riguroasă poate generaţiile ce vin nu se vor mulţumi cu lamentaţii şi vor trece la fapte. Poate vor trece de la clişee de genul: „România este aşa cum este şi oricum nu se schimbă nimic” la interogaţii de genul: ”Ce face primarul nostru? Dar prefectul! Parcă am votat un parlamentar ia să vedem ce a făcut pentru mine în ultimul timp!”.
Ne lipseşte atitudinea sănătoasă ! În schimb ne place să fim apolitici şi curaţi cu carnetul de partid în fapt !
Autor: Alexandru Filimon