„Școala pregătește copiii să fie handicapați anteprenorial și financiar!”

0
şcoala copii banii studenti

Școala pregătește copiii să fie handicapați din punct de vedere al educației financiare și antreprenoriale. România se află aproape pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de companii active la mia de locuitori, fiind depăşită doar de către Serbia.

În ţara noastră, există 23 de firme la o mie de locuitori, de 6 ori mai puţine decât în Cehia, care se află pe primul loc, se arată într-un studiu recent remis publicităţii de către Coface.

Expertul în educație Anca Caraion nu este surprinsă de rezultatele acestei analize având în vedere contextul în care este încadrată educația în prezent și încremenirea în proiect a mai mult profesori față de timpurile pe care le trăim, implicit față de elevi.

Avem multe la îndemână mai puțin imaginație!

Mulți profesori sunt încă prinși în timp, melancolici după perioadele când profesorul avea un anumit statut în societate și bineînțeles o anumită autoritate față de ceilalți din societate și desigur la clasă. Acum să fii profesor a ajuns o glumă, o poantă, o mărturisire a autosuficienței personale și nu o împlinire profesională și spirituală. Timpul nu stă în loc, la fel și metodele de predare. Avem metode activ participative! Avem atâtea la îndemână mai puțin imaginație. Salariul unui profesor este o problemă, dar nu singura! Elevii suferă cel mai mult din dezinteresul profesorului, explică Caraion.

Citeşte şi Cei șapte ani de acasă între tradiție și modernitate

”Competența nu se traduce prin bani ci doar prin performanță. Cum să le arătăm copiilor la clasă un model de educație financiară când profesorii sunt niște dezastre din acest punct de vedere. Și cel mai rău lucru cu putință este faptul că se și comporta în acest fel deloc constructiv”, subliniază expertul.

În opinia sa, cursuri opționale (care implică educația economică și antreprenorială) nu sunt suficiente pentru a suplini lipsa acută de educație financiară din scoli. Din punctul său de vedere această absență se traduce prin filosofia de junglă existentă în piața muncii prin care toată lumea face ce vrea și ce poate și nimeni nu știe cu adevărat ce urmărește.

Este o orbecăială totală. Background-ul nostru educativ ne împinge spre salariu, spre patroni, spre boiere, spre stabi nu spre progres, eficiență, curaj sau inpirație. Scoala doar pregătește copiii să fie handicapați din punct de vedere al educației financiare și antreprenoriale, concluzionează Anca Caraion.

Autor: Alexandru Filimon

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here