Focar de gripă la o școală din județul Buzău

1

Este focar de gripă la o școală din județul Buzău. Nouă copii de vârste diferite, din comuna Smeeeni, s-au îmbolnăvit în ultima perioadă, motiv pentru care Direcția de Sănătate Publică Buzău a declarat primul focar de gripă din acest an. 

Potrivit DSP Buzău, nouă copii din satul Udați, comuna Smeeni, au fost diagnosticați cu gripă, reprezentând aproape jumătate din efectivul unei clase, scrie news.ro. Bolnavii sunt de toate vârstele, întrucât clasa respectivă este mixtă, copii de aici sunt de la clasa întâi, până la clasa a opta. Partea bună este că niciun copil nu este internat până în acest moment, starea de sănătate este bună.

Aceste este primul focar de gripă din acest sezon confirmat în județul Buzău. Ceilalți copii din școală în care a fost confirmat focarul vor merge, în continuare, la cursuri, însă situația va fi atent monitorizată de Direcția de Sănătate Publică.

Școlile s-au redeschis pe 9 ianuarie cu instrucțiuni clare venite din partea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației, pentru a preveni răspândirea virusului gripal. Așadar. școlile trebuie să facă dezinfecția periodică a sălilor de clasă, în timp ce masca de protecție este recomandată ”atât pentru profesori, cât și pentru elevi.

Conform ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni, „este mai rapid”, urmând ca vârful să fie atins în intervalul 15 ianuarie -10 februarie.
„Estimam că spre sfârșitul lunii ianuarie o să intrăm pe un trend descrescător” a spus Alexandru Rafila.

Ce măsuri de prevenire a luat Ministerul Sănătății

a) realizarea triajului zilnic în colectivitățile școlare;
b) informarea părinților sau aparținătorilor legali privind semnele și simptomele infecțiilor respiratorii;
c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
d) aerisirea periodică a încăperilor;
e) respectarea etichetei tusei și strănutului, utilizarea de batiste de unică folosință;
f) recomandarea utilizării măștii de protecție de către cadrele didactice și, eventual, de către elevi și studenți.

Obligații pentru directorii de școli și grădinițe

– diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;
– realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;
– asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodica a mâinilor și suprafețelor;
– efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;
– aerisirea periodică a încăperilor;
– instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;
– recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal, cât și pentru elevi/preșcolari;
– informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.
Sursă: portalînvățământ.ro

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here