marți, 12 noiembrie 2024

CELE MAI CITITE

Ce înseamnă industria de ospitalitate și cum poți deveni maestru în acest domeniu

Conceptul de „ospitalitate” provine din englezescul hospitality și are în vedere ansamblul principiilor și serviciilor din domeniul hotelier, care au ca scop final satisfacerea clienților din domeniul turistic. Experiența acumulată în zona hotelieră de anumite țări cu tradiție turistică a ajuns să fie atât de densă și de specifică în ultimii 50 de ani, încât în lume s-au dezvoltat adevărate centre universitare unde această disciplină este studiată de zeci de mii de studenți anual. Este și cazul Elveției, care a ajuns să exceleze și în acest domeniu de activitate, pe lângă ceasuri și finanţe. Industria de ospitalitate are un fundament foarte puternic în Elveția, iar în ultimii zeci de ani s-au dezvoltat aici centre universitare cu reputație mondială. Este și cazul Swiss Education Group (SEG), un concern educațional universitar fondat în 1982, din care fac parte nu mai puțin de cinci instituții universitare cu profil turistic.

Istoria ospitalității – rădăcini în inima Europei

Revenind la ideea de „ospitalitate”, istoria acestui concept este veche de când lumea, fiind menționat în scrierile biblice sau ale Greciei antice. În acele vremuri oamenii știau că trebuie să fie ospitalieri cu străinii, mai mult din motive religioase și superstițioase. În acele perioade misionarii, preoții, pelegrinii erau cei care se deplasau către locuri considerate sfinte. Și, din acest motiv, oamenii locurilor se simțeau datori să fie ospitalieri cu călătorii. În timpurile Romei antice cei care se aflau pe drumuri nu o făceau din motive religioase, ci militare, pentru a cuceri. “Hotelurile” vremii de atunci se aflau în afara așezărilor umane și în general erau locuri rău famate, iar soldații nu le frecventau pentru că dormeau în corturi. În ultima perioadă a Imperiului Roman, hanurile erau populate de comercianți sau actori, iar condițiile erau primitive. Uneori existau camere, dar fără adăpost pentru cai sau, și mai des, existau adăposturi pentru animale, dar nu erau spații pentru oameni.

În Evul Mediu ospitalitatea se întâlnește din nou cu religia, când aceasta devine o datorie creștină, față de pelegrini și călători. Dealtfel, multe dintre mănăstirile vremii funcționau și ca spații de odihnă pentru cei care călătoreau. Însuși Carol cel Mare a statutat într-o lege că fiecare creștin are datoria de a găzdui și a oferi hrană fără plată oricărui călător, dar nu mai mult de trei zile. Pentru prima dată în secolul XIII, la Florența, hangiii se adună într-o comunitate cu scopul de a face bani pe baza ospitalității. Deci iată cum și când ospitalitatea începe să devină și o preocupare pentru afaceri. Hanurile din asociație primesc licență de funcționare și au dreptul să importe și să vândă vin. La sfârșitul secolului XIII, nu mai puțin de 86 de astfel de așezăminte din Florența erau membre în această congregație. La scurt timp după, știința și afacerea ospitalității s-a extins către Roma și alte orașe din Italia. Un fapt interesant însă este că cei mai mulți hangii ai perioadei erau germani și mai puțini italieni. O posibilă explicație ar fi fost faptul că cei mai mulți dintre cei care călătoreau în acea vreme erau germanici interesați să înopteze în locuri unde se puteau vorbi aceeași limbă cu proprietarii și să mănânce tipurile de hrană cu care erau obișnuiți.

Mai apoi, în secolele XVI și XVIII, hanurile au început să se construiasă de-a lungul rutelor diligențelor. Iar pentru că cei care călătoreau erau oameni bogați, condițiile de cazare și masă au crescut considerabil din punct de vedere al calității, devenind în multe cazuri un adevărat lux. În aceste spații au început să se întâlnească oamenii influenți ai vremurilor, afaceriști, nobili, politicieni, preoți. Din motive de securitate, aceste așezăminte au început să aibă forma de patrulater în care se pătrundea cu diligența printr-o poartă bine păzită. Și ca o curiozitate, în 1788 se inaugurează la Nantes Hotel Henri IV, considerat cel mai frumos așezământ de cazare al vremii.

Unde se studiază acum ospitalitatea în forma cea mai pură

Scurta istorie a domeniului ospitalității arată că dezvoltarea s-a produs de-a lungul secolelor chiar în inima Europei, având la bază o experiență comună a națiunilor centrale: Italia, Franța și Germania. Poate că acesta este și motivul pentru care chintensența acestei științe s-a concentrat în prezent în spațiul dintre aceste trei națiuni: Elveția. Dincolo de explicațiile antropologice, acest fenomen s-a întâmplat și datorită faptului că, în ultimii zeci de ani, industria hotelieră elvețiană a reușit să genereze și unele dintre cele mai eficiente programe de educație în domeniul de hospitality la nivel mondial.

Spre exemplu, César Ritz Colleges Switerland, parte a parte a Swiss Education Group (SEG), este o universitate de top din domeniul hotelier, ce contribuie de peste 25 de ani la excelența internațională din domeniul managementului turismului hotelier. Centrele universitare ale César Ritz se află chiar în inima Europei, în Brig (aproape de Italia) și LE Bouveret (la granția cu Franța), confirmând parcă teza de mai sus, legată de locul unde s-a înmagazinat, de-a lungul secolelor, toată știința ospitalității națiunilor europene.

Elveția a ajuns o bază mondială de resurse în ceea ce privește educația în domeniul ospitalității turistice, de aici fiind “exportați” anual mii de specialiști de management hotelier pe tot mapamodul. Așa cum ceasurile elvețiene dau ora exactă în lume, academiile de hospitality management din țara cantoanelor dau cei mai buni specialiști internaționali pe care „se bat” cele mai mari lanțuri hoteliere din lume. Și asta pentru că sistemul educațional dezvoltat în Elveția a devenit infailibil, ajungând să integreze expertiză din toată lumea. De plidă, la Hotel Institute din Montreux programa de studiu îmbină experiența elvețiană în managementul hotelier cu știința din domeniu acumulată din spațiul american.

Și dacă tot este să vorbim de instituțiile membre SEG, atunci trebuie amintită aici Academia de Arte Culinare, unde absolvenții nu devin master-chef-i, ci antrenori de master-chef-i. O carieră în domeniul culinar a devenit un loc comun pentru mulți tineri. Însă cine vrea să performeze într-adevăr în acest domeniu și să ajungă printre campionii mondiali în arta culinară, lucrând la cel mai înalt nivel, atunci trebuie să studieze la o universitate specifică de top. Iar pentru mulți astfel de campioni în ospitalitate, Elveția este răspunsul în ceea ce privește educația. Tot legat de artă, însă în domeniul design-ului hotelier, este studiul la IHTTI School of Hotel Management din Neuchâtel. Aici studenții învață ce înseamnă managementul hotelier din perspectiva amenajărilor interioare, tehnologiei și gestionării brandurilor din zona de lux.

Ei bine, este mai ușor înțeles acum de ce Elveția reușește să exceleze și în ospitalitalitate, în afară de finanțe, ceasuri, ciocolată și … peisaje.

Experimentează studiul ospitalității în Elveția, fără costuri

IntegralEdu și SEG organizează un concurs adresat elevilor și studenților pasionați de industria turistică. Participanții trebuie să urmărească o serie de filme de prezentare ale Elveției pe canalul de youtube MySwitzerland. După aceste vizionări trebuie să își aleagă o destinație de top din România și să realizeze o prezentare sub forma unui film sau eseu. Destinațiile trebuie să se evidențieze în ceea ce privește criteriile de ospitalitate și să fie hoteluri, restaurante, stațiuni sau alte tipuri de centre turistice. Materialele vor fi înscrise în concurs în perioada 1-6 aprilie, pe adresa de email alexandru@integraledu.ro.

Ceremonia de premiere va avea loc în București, pe 14 aprilie, în cadrul unui eveniment SEG.

Care sunt premiile? Cea mai bună prezentare va fi răsplătită cu o vizită de 2 zile la SEG, gratuită. Locul doi va fi premiat cu un iPad Air, iar câștigătorul locului al treilea, cu un iPod. Toți cei trei câștigători vor primi o diplomă de participare din partea SEG.

Alte doua evenimente susținute de reprezentantul SEG, aflat în România la acea dată, pentru cei interesați de studii în domeniul ospitalității și managementului hotelier, vor avea loc in Craiova pe 13 aprilie și Constanța pe 16 aprilie. Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul IntegralEdu sau la oricare din birourile din țară.

Lasă un comentariu

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ARTICOLE POPULARE