15 ianuarie: Ziua Culturii și ziua Poetului Mihai Eminescu

0
Ziua lui Mihai Eminescu, ziua culturii naționale
Ziua lui Mihai Eminescu, ziua culturii naționale

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită în fiecare an începând din 2011, la data de 15 ianuarie. Această zi marchează nașterea poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).

15 ianuarie: Ziua Culturii și ziua Poetului Mihai Eminescu

La data de 16 noiembrie 2010, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a fost desemnată oficial Ziua Culturii Naționale. Acest act normativ a obținut 175 de voturi favorabile, un vot împotrivă și două abțineri.

Inițiativa proiectului a venit de la 50 de deputați și senatori ai PSD și de la liberalul Mircea Diaconu, care a semnat acest proiect. În expunerea de motive a inițiatorilor se sublinia:

„Ziua Culturii Naționale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai sărbătorim un mare creator, ci și o zi de reflecție asupra culturii române în general și a proiectelor culturale de interes național”

Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie ca fiind Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 831 din 13 decembrie 2010.

Ziua Culturii Naționale este sărbătorită și în alte țări europene, cu această ocazie fiind omagiați oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. În Spania, Ziua Culturii este marcata la data morții scriitorului Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale și în Republica Moldova, conform hotărârii autorităților acestei țări.

Descoperă și: Marele poet Mihai Eminescu implicat în sistemul educațional românesc

Despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850, în Botoșani. Poet, prozator, dramaturg și jurnalist, Mihai Eminescu a fost recunoscut de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Debutează în ianuarie 1866, la vârsta de 16 ani, cu versuri dedicate lui Aron Pumnul, iar în 1868 scrie romanul „Geniu pustiu”, care rămâne neterminat și apare postum. În 1870, începe colaborarea la revista „Convorbiri literare”, unde publică, în acel an, poezia „Venere și Madonă”.

Mihai Eminescu devine membru activ al societății „Junimea” și, începând din 1877, este unul dintre redactorii de seamă ai ziarului „Timpul”. Deși a trăit doar 39 de ani, a lăsat o creație literară amplă – poezii, proză, dramaturgie -, precum și scrieri publicistice. Manuscrisele sale, adunate în 46 de volume (aproximativ 14.000 de pagini), au fost donate Academiei Române de către Titu Maiorescu la 25 ianuarie 1902.

Mihai Eminescu a încetat din viață la 15 iunie 1889, în București, și a fost înmormântat la 17 iunie 1889 în Cimitirul Bellu. Post-mortem, la 28 octombrie 1948, a fost ales membru al Academiei Române, conform informațiilor de pe site-ul https://academiaromana.ro/.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here