Nimic nu poate înlocui cărțile în viața unui copil, nici calculatorul, nici televizorul, nici jocurile video

0

Nimic nu poate înlocui cărțile în viața unui copil, nici calculatorul, nici televizorul, nici jocurile video.

Cartea nu este doar o sursă de cunoștințe despre lumea înconjurătoare, ci și un adevărat imbold în dezvoltarea copiilor.

Dezvoltarea imaginației și a personalității, învățarea empatiei și depășirea temerilor sunt doar câteva dintre beneficiile reprezentate de carte.

Dacă adăugăm la acestea consolidarea relației părinte-copil putem afirma despre cărți că sunt o investiție în viitorul copilului tău.

Dilema apare atunci când trebuie să alegi cărțile potrivite și te întrebi care sunt principalele criterii pe care trebuie să le dețină cărțile ideale pentru copilul tău.

Cu siguranță ai trăit situații asemănătoare de nenumarate ori: intri în librărie și raftul destinat cărților pentru copii conține o ofertă considerabilă.

Inevitabil se naște întrebarea: ce cumpăr? Ce i se potrivește? De ce criterii trebuie să țin cont în alegerea cărții potrivite?

Dar cu siguranță sunt mult mai multe întrebări care se pot naște.

Citește și „O viață dedicată copiilor”

Câteva sugestii de care să țineți cont:

Vârsta copilului este importantă și ar fi bine să alegeți cărțile ținând cont de acest aspect.

Fie că discutăm despre cărțile pe care părinții le citesc copiilor înainte de culcare, fie că ne referim la cărți cu diverse jocuri sau, când sunt mai mărișori, cărți potrivite vârstei, lectura îi va dezvolta micuțului tău imaginația, creativitatea, vocabularul și capacitatea cognitivă.

Cărțile trebuie însă alese cu grijă pentru a i se potrivi copilului, unele sunt prea grele pentru micuț, în timp ce altele îl vor plictisi.

Fiecare vârstă cere cărțile sale specifice.

Citește și Cum să creezi un raft pentru cărţi chiar din cărţi

Mintea și capacitatea de întelegere a copiulului se dezvoltă odată cu trecerea anilor, și este bine ca tu să știi în ce fel se întâmplă acest fenomen, pentru a-l putea ajuta și a-i achiziționa copilului tău cele de folos. De aceea verifică întotdeauna vârsta indicată pe copertă sau, daca nu conține această informație, uită-te în interiorul cărții, deoarece coperta și titlul pot fi înșelătoare.

Este necesar ca ilustrațiile din carte să îl atragă pe copil și să îl motiveze să parcurgă textul mai departe.

Colorate, sub forme și materiale diferite (colaj, carton, fotografie, etc.), imaginile ar trebui să corespundă textului pe care îl reprezinta. De exemplu o carte fără ilustrații este total nepotrivită pentru copii de gradinita.

Atunci când alegi o carte, evită stereotipurile, diferențele de gen, etnie, rasă, religie. Înainte să o cumperi, citește câteva paragrafe și fă-ți o idee despre stilul în care este scris textul: este o perspectivă subiectivă a autorului, relatează o experiență adevărată, promovează anumite valori, concepții?

Încearcă să găsești subiecte care corespund vârstei și experienței de viață a copilului tău; în acest fel, îl vei ajuta sa se identifice cu eroii poveștii, să găsească soluții la propriile nelămuriri și să își dezvolte încrederea în sine. De asemenea, bazează-ți alegerea în funcție de pasiunile copilului tău.

Dacă are deja o carte preferată, află ce anume l-a atras: modul de relatare a autorului, grafica, personajele.

Găsește cărți care tratează o temă asemănătoare.

Trebuie să urmărești elemente precum: raportul dintre text și ilustrație, accesibilitatea vocabularului, claritatea limbajului, numărul de pagini, mărimea fontului, dimensiunile cărții.

Toate aceste informații te vor ajuta să-ți faci o imagine clară și iți va da răspunsul la întrebarea dacă întradevăr cartea aleasă de tine este potrivită și pentru copilul tău.

Scris de Magda Muscalu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here