Festivalul Internaţional al Educaţiei – ediţia a V-a, eveniment care se desfăşoară în perioada 8 mai – 25 iunie, va aduce la Iaşi peste 50 de invitaţi speciali din ţară şi străinătate şi peste 300 de evenimente educaţionale şi culturale, conform directorului FIE Iaşi 2017, Andrei Apreotesei, scrie Agerpres.
Printre invitaţii speciali ai FIE 2017 se numără Alteţele Regale principesa Maria şi principesa Sofia, artiştii de la Opera de stat din Chişinău, Opera de Stat din Odessa şi Filarmonica din Cernăuţi, Nigel Kennedy, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Cristian Mungiu, Nae Caramfil, Igor Gobleanschi, Dorel Vişan, Adrian Daminescu și Ion Dichiseanu.
„Aşa cum am promis, am prezentat public prima schiţă a programului FIE Iaşi 2017. Această ediţie se organizează în jurul conceptului Centenar, iar multe manifestări sunt organizate tocmai pentru a sublinia rolul Iaşiului în făurirea României moderne. Pe lângă evenimentele ştiinţifice, academice şi culturale, venim în faţa publicului cu multe spectacole de operă, muzică clasică, muzică modernă, iar capul de afiş va fi, fără îndoială, concertul Nigel Kennedy, din faţa Palatului Culturii“, a declarat Andrei Apreotesei, directorul FIE Iaşi 2017.
FIE Iaşi 2017 a debutat pe 8 mai cu o paradă spectaculoasă, iar pe 10 mai vor începe proiecţiile de filme şi evenimentele cuprinse în programul celei de-a opta ediţii a Serilor Filmului Românesc. O parte din proiecţii vor avea loc la Ateneul din Iaşi, tot acolo fiind organizată o gală la care invitat de onoare este maestrul Ion Dichiseanu.
O premieră la FIE o reprezintă accentul pus pe evenimentele comunităţii IT din Iaşi: în luna mai vor avea loc şase master classes susţinute de traineri şi consultanţi IT renumiţi pe plan mondial, iar pe 12 – 13 mai, Conferinţa Internaţională CODECAMP.
Din cadrul FIE nu vor lipsi numeroase evenimente culturale, incluzând şi Târgul de Carte LIBREX, care va avea loc în perioada 10 – 14 mai.
Ca în fiecare an, poezia va avea un rol central la FIE: în perioada 16 – 19 mai are loc Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, iar în perioada 22 – 28 mai Festivalul Internaţional „Poezia la Iaşi”.
Citește și: Grigore Vieru – poetul patriei, al mamei și al copiilor
Din 15 mai, în Parcul Copou va fi organizat atelierul creativ CENTENAR – Comemorarea Primului Război Mondial, de către Uniunea Artiştilor Plastici – filiala Iaşi, unde artişti precum Felix Aftene, Dan Covătaru, Leontin Păun, Sorin Purcaru sau Ilie Bostan vor expune lucrări tematice. Din 20 mai, Piaţa Unirii se transformă în Piaţa Artelor, unde studenţii de la secţia de Arte Textile – Universitatea Naţională de Arte „George Enescu”, împreună cu profesorii de la această specializare, vor realiza o lucrare textilă de ample dimensiuni în onoarea aniversării Centenarului României şi comemorarea Primului Război Mondial.
La finalul lunii mai, în perioada 26 – 28 mai, are loc a VII-a ediţie a Hangariadei, prima ediţie cu invitaţi din afara României, dar şi artişti locali: Outstorm, Les Elephants Bizzares, Whiskydenker din Germania, Monnlight Breakfast, Travka, Yellow, Byron, Conquering Lion din Macedonia, Noua Ani Lumină, Aftimescu, Avantgarde etc.
Pe scena de la Palatul Culturii vor fi organizate spectacole de operă, muzică clasică, rock iar marea surpriză va fi spectacolul susţinut de Nigel Kennedy.
Seria de evenimente din faţa Palatului Culturii va începe cu Weekend Clasic Centenar, în perioada 19 – 21 mai, când vor susţine spectacole Filarmonica din Cernăuţi, Opera Naţională Română Iaşi şi Opera de Stat din Chişinău şi continuă miercuri, 24 mai, cu un spectacol extraordinar susţinut de Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi, alături de pianista Alexandra Dariescu şi dirijorul Gabriel Bebeşelea.
Vineri, 26 mai, alături de studenţii Iaşiului, publicul este invitat la tradiţionalul Marş al Absolvenţilor, urmat de recitalul susţinut de Ţăndărică & Bosquito.
Sâmbătă, 27 mai, scena de la Palatul Culturii îi aparţine celebrului violonist Nigel Kennedy. Copil minune, care, la vârstă de 10 de ani, a ales înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, Kennedy a fost elev la Şcoala de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale şi l-a petrecut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu şi-a trecut în repertoriu şi genurile de jazz, klezmer etc.
Seria de spectacole din faţa Palatului Culturii se va încheia duminică, 28 mai, cu spectacolul de balet al Operei din Odessa.
„Este un program vast, o perioadă intensă pentru Iaşi şi pentru toată regiunea Moldovei. Am anunţat astăzi o primă serie de evenimente, dar în această săptămână vom finaliza contractele şi pentru alte manifestări”, a declarat directorul FIE, Andrei Apreotesei, conform sursei citate.