De ce consideră unii istorici că Ziua Națională a României ar trebui să fie 10 mai?

0
10-mai-Carol-I-Coronation
Ceremonia de încoronare a lui Carol I

Data de 10 Mai marchează trei momente importante din istoriografia României: începutul domniei lui Carol I, proclamarea de către Carol I a Independenţei de stat şi încoronarea primului rege al ţării noastre. Din aprilie 2015, ziua de 10 Mai este şi zi de sărbătoare naţională, printr-o decizie a Camerei Deputaţilor. 

10 mai 1866: sosirea lui Carol de Hohenzollern- Sigmaringen în România. Începutul domniei

Prima semnificaţie a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen în România, în anul 1866. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea şi cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol porneşte spre România la sfârşitul lui aprilie 1866. Părăseşte castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf şi traversează Elveţia şi Austria, intrând în Bucureşti pe 10 Mai 1866. Principele Carol I și-a rostit jurământul în fața Parlamentului, în limba franceză: „Jur sa păzesc legile României, să-i apăr drepturile și integritatea teritorială”.

Începea astfel o domnie de 48 de ani, cea mai lungă din istorie. Este perioada în care 10 Mai intră în conştiinţa românilor drept Ziua Naţională şi Ziua Dinastiei.

10 mai 1877: principele Carol I proclamă solemn independența României față de Imperiul OtomanCarol_I_10_mai

Una dintre cele mai mari realizări ale domniei lui Carol I a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş. Există anumite confuzii referitoare la data când a fost proclamată independenţa României.

Deși cele două Camere au votat pe 9 mai  «independenţa absolută a României», a doua zi, pe 10 mai, mitropolitul Moldovei, preşedintele Curţii de Casaţie, preşedintele Curţii de Conturi, reprezentanţii altor autorităţi  au mers la Palat, felicitându-l pe Carol pentru a 11-a aniversare a urcării sale pe tron şi aclamându-l în noua calitate de suveran independent. Domnitorul  a  proclamat solemn independenţa. Legat de acest aspect, o parte dintre istorici consideră că ziua de 10 mai ar trebui fixată drept  Ziua Națională.

10 mai 1881: încoronarea Principelul Carol

Proclamarea Regatului a fost un pas firesc după consacrarea independenței. După obținerea Independenței, promisă de Carol I la urcarea sa pe tron și recunoașterea internațională a acesteia, la Congresul de la Berlin, următorul pas firesc era proclamarea Regatului, situație care ar fi dus la consolidarea prestigiului țării.

Astfel, la 14 martie 1881, Parlamentul votează în unanimitate legea prin care lui Carol I i se recunoaște pentru „sine și urmașii săi titulatura de rege al României”.

10-mai-rege-pentru-romani-carol-i-18448793

Deoarece funeraliile Țarului Alexandru II-lea, asasinat, se desfășurau pe 15martie 1881, proclamarea Regatului e stabilită pentru data de 10 mai 1881. Regele Carol I fiind cel care a ales oțelul ca material din care să fie realizată „Coroana României”. Coroană care, după cum se știe, este confecționată dintr-un tun otoman capturat în Războiul de Independență.

Ziua de 10 mai a reprezentat Ziua Națională a României până în 1947, când ultimul rege al României, Mihai I, a fost silit să abdice, instaurându-se astfel regimul comunist.

Autor: P. Manișor

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here