Cum se pregătesc de Crăciun copiii Grădiniței 272 din capitală

0
Gradinita-272-pregatiride Crăciun

Autor: Nicoleta Oprea, educatoare Grădința 272, București

Cu bucurie în suflet, aștept venirea Crăciunului cu ale sale clipe magice petrecute atât în familie, cât și la gradiniță alături ce cealaltă familie cum îmi place mie să spun. Aceeași bucurie, am încercat și reușit să le-o transmit și copiilor alături de care învăț și mă dezvolt, atât personal cât și profesional, fiind educatoare de 21 de ani într-o grădiniță cu program săptămânal, unde nu întotdeauna, puteam conta pe ajutorul parinților sau adulților în grija cărora se află preșcolarii de la grupă.

Luna decembrie este o lună magică, care ne oferă nouă, cadrelor didactice, ocazii minunate de a dezvolta copiilor nu doar latura emoțională, cât întreaga personalitate. Sunt zile în care copiii sunt fascinați de multitudinea de activități, la a căror desfășurare noi punem la dispoziția lor un întreg arsenal de cântece, poezii, jocuri și activități antrenante, care îi și ne învăluie pe noi toți într-o aură de poveste. Începând cu sărbătorirea Sfântului Nicolae, preșcolarii își confecționează ghetuțe mai mari sau mai mici, în funcție de materialul pe care eu îl pot pune la dispozitia lor, așteptând ca noaptea respectivă, Moșul să le lase dulciuri sau diferite gustări.

Ghetuțe confectionațe de copiii Grădiniței 272
copii la Gradinița 272

Deoarece copiii de la grupă sunt botezați creștin-ortodox, am putut să le insuflu și să îi implic în activități care sunt specifice poporului notsru și se desfășoară în preajma sărbătoririi nașterii domnului Isus Hristos.

Citește și: Ce înseamnă „leru-i ler” și cum deosebim un colind autentic de un kitsch: interviu cu fondatorul ansamblului „Anton Pann”, Constantin Răileanu (Partea II)

Datorită specificului grădiniței, nu-i puteam chema foarte des și în anumite intervale orare pe părinți, dar aceasta nu ne-a oprit să nu ne formăm și dezvoltăm anumite cunoștințe și deprinderi conexe acestor evenimete. Așa că nu existat Ajun al Crăciunului în care noi să nu mergem la colindat. Da, la colindat în grădinită, pe la alte grupe unde ei cântau și urau cum  puteau mai bine, deoarece știau că la final, vor primi o recompensă pentru bucuria adusă, „gazdei” colindate. Și pentru desfașurarea acestei activități se pregăteau cu mare bucurie, ne confecționăm diverse trăistuțe, fie din carton mai dur, fie din hârtie gumată, pe care le perforăm pe margine ca să le șnuruim cu panglică subțire, folosind ace din plastic special create pentru ei, lasând o parte specială și pentru toarte. De pregătirea recompensei mă ocupam eu, iar acolo unde educatoarea de la grupa colindată putea ajuta, le oferea fie bomboane, fie covrigi, sau fructe.

Sărbătorile ne oferă posibilitatea nu doar de a crea diverse obiecte decorative, ci și dezvoltarea deprinderii de a scrie prin exerciții de prescriere. Folsind o aplicație care se poate descarca gratuit de pe google, numită „dotted font” (acesta este un link de pe care puteți descărca gratuit aplicația https://www.1001freefonts.com/dotted-fonts.php ), le scriu la computer scrisori personale, cu acest scris punctat, ca apoi la aria bibliotecă, în activitățile liber alese, să le scrie trasând peste ceea ce am printat eu.

În fiecare an într-una din  zilele premergătoare serbării de Crăciun, i-am obișnuit pe copii să împodobim împreună pomul de Crăciun. Este o bucurie imensă pentru ei, să poată alege și așeza în brad ornamente diferite, uneori create de ei înșiși, cântând împreună cântece specifice anotimpului sau colinde.

Cum serbările sunt un prilej în care ei primesc musafiri, și sosirea lui Moș Crăciun în mod special este ceva extraordinar pentru ei, i-am invățat că este frumos, ca noi ce suntem gazde să pregătim pentru oaspeți (părinți, rude) un mic cadou, care de fiecare dată este reprezentat de felicitări și obiecte decorative create de ei în activitățile practice.

Gradinita-272-pregatiride Crăciun
Nicoleta Oprea

Cel mai așteptat moment, cel în care copiii se întâlnesc cu „moșul” este magic, totul este la superlativ, docorurile care iți taie respirația, fondul sonor care te introduce într-o lume de basm, crează o lume feerică în care cei mici, cât și cei mai mari așteaptă să pășescă an de an.

La sărbatorirea nașterii Mântuitorului, cât și venirii lui Moș Crăciun, în jocurile și activitățile propriu-zise se pot folosi diverse mijloace tehnice moderne, pe care eu le cred  foarte potrivite, datorită contextului în care are loc dezvolatarea copiilor. Este bine și util să le folosim conștient, fără a face abuz de neuroplasticitatea creierului viitorilor adulți.

Puritatea și însemnătatea acestei sărbători, nu se va pierde atâta timp cât, noi adulții de referință din viața viitorilor adulți, îi vom acorda valoarea potrivită.

Vă doresc multă sănătate și Sărbători fericite!

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here