Profesorul Adrian Cioroianu crede că dezvăluirea prinţului Harry că a omorât în Afganistan 25 de talibani este „copilăria secolului” şi denotă o inconştienţă şi o imaturitate politică, pentru că fiul cel mic al regelui Charles al III-lea.
Fostul ministru de externe consideră că Harry se expune în acest fel unor riscuri de securitate.
Întrebat de ce a simţit nevoia prinţul Harry să facă tot felul de dezvăluiri incomode despre familia regală în cartea sa autobiografică „Spare”, Adrian Cioroianu a declarat luni seara la Digi24 că din punctul său de vedere, este mai mult decât o nevoie de bani: denotă mai degrabă o lipsă de iubire, o neadaptare la condiţia pe care o are şi o „imaturitate flagrantă”.
„Sigur că în ultimă instanţă totul se rezumă la bani, dar vă mărturisesc că eu am impresia că acest tânăr duce o mare lipsă de iubire, a resimţit lipsa iubirii. Uitaţi-vă la tot ce spune – până şi că şi-ar dori ca fratele sau tatăl să-i citească volumul, paginile. Trebuie să acceptăm că poate el seamănă cu mama lui, cu prinţesa Diana, care şi ea a fost destul de neadaptată la condiţia pe care o avea, de soţie a viitorului rege. Nu s-a acomodat. Harry cred că nu s-a acomodat. Este o dovadă de imaturitate flagrantă. În anul în care ţi-a murit bunica, în anul în care tatăl urcă pe tron tu vrei să porneşti scandalul anului cu o carte în care te prezinţi ca fiind piesa – ştiţi cum se cheamă partenerul de box al unui campion, e sparring partner, cartea se numeşte «Spare», adică cel care e rezervă, cel care e uşor de înlocuit”, a comentat Adrian Cioroianu.
„Şi daţi-mi voie să vă spun care mi se pare mie că este copilăria secolului, ceea ce mă face să cred că e imatur şi lipsit de iubire: dezvăluirea aia că a omorât el în Afganistan 25 de talibani! Nu ştii dacă e la graniţa dintre copilărie şi inconştienţă. Gândiţi-vă că mâine, poimâine, un mullah de-ăla poate îi pune un preţ pe cap şi cine ştie la ce Dumnezeu se mai ajunge”, a arătat fostul ministru de externe.
„Adică măcar dacă avea faptele astea de vitejie cât timp şi-a făcut serviciul militar, ideea asta, că spune el acum cum a omorât 25 de talibani, asta e a unui om pe care nu ştii dacă să-l pui din nou în banca pentru clasa a IV-a sau să-l pui pe canapeaua lui Freud, poate”, a adăugat Adrian Cioroianu.
„Eu cred că e lipsit de iubire, banii putea să-i câştige şi altfel. Nu sunt chiar cea mai săracă familie din lume. N-are rost să ne gândim la ei ca la Regele Mihai, care a plecat alungat din ţară şi şi-a luat cinci bagaje cu el. Totuşi, Harry, cu soţia lui, cu copiii lor, cu cine o mai fi pe viitor, dacă se împăca bine cu familia lui, n-ar fi murit de foame, cu toate vilele pe care şi le-ar dori! (…) Eu vă spun cu tristeţe că mi-i aduc aminte acum 25 de ani: erau doi copii (Harry şi fratele său William – n.r.) care plângeau amândoi în acel septembrie 1997, când a murit prinţesa Diana, şi de-asta pe mine mă întristează ceea ce face Harry”, a mărturisit istoricul Adrian Cioroianu.
Profesorul spune că şi Diana se simţea neiubită şi de-aici suferinţa ei, dar totuşi s-a ferit să atace familia britanică chiar şi după divorţ.
„Să presupunem că (Harry – n.r.) e sincer, dar şi sinceritatea asta e tot o dovadă de copilărire şi de infantilism politic. Cu toţii avem întrebările noastre, e foarte adevărat, dar în acelaşi timp el face parte totuşi dintr-o familie regală. Ar putea să păstreze îndoielile pentru sine, pentru discuţiile cu cei din familie. El se plânge de presa tabloidă, dar alimentează presa tabloidă. E aici ceva schizoid la mijloc. Ori te plângi de presă, care e diavolul, ori eşti conspiraţionist şi spui că ştii tu că s-au scos nişte fotografii (făcute imediat după accidentul mamei sale, la Paris – n.r.). Infantilism, serios vorbind, dovadă de infantilism”, a conchis Adrian Cioroianu.