Universitatea din București cere maxim două mandate pentru rectorii universităților din România

0

Universitatea din București le cere decidenților printr-un comunicat de presă limitarea mandatelor rectorilor. Oficialii Universității din București cer două mandate, însumând maximum 8 ani, pentru orice rector, un număr egal de mandate cu cel al Președintelui României.

Poate că același lucru ar trebui aplicat și parlamentarilor, primarilor sau oricăror altor aleși din România.

Orice universitate publică modernă trebuie să fie organizată și să funcționeze ca o democrație a egalilor, în care puterea este administrată colectiv și nu poate fi confiscată de o singură persoană căreia i-a fost încredințată conducerea doar temporar de către comunitatea academică, arată instituția de învățământ.

Vezi și Rectorul ASE București, Nicolae Istudor: proiectul legii învăţământului superior, mai bun decât actuala lege

Ca atare, Universitatea din București a stipulat clar, fără echivoc, în propria Cartă, că „o persoană nu poate fi Rector mai mult de 8 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora și de circumstanțele în care s-au produs aceste întreruperi” (Art. 120 alin. 3).

Reacția Universității București vine după ce fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, introdusese practic în proiectele educației posibilitatea unui număr nedeterminat de mandate pentru rectori.

”Considerăm că, atâta timp cât rectorii sunt votați prin vot universal, așa cum se întâmplă și cu Președintele României, numărul de mandate al rectorilor trebuie să fie limitat. De asemenea, exemplul Președintelui Academiei Române, care la rândul său nu poate avea mai mult de două mandate, este și el foarte relevant pentru modelul ce trebuie adoptat de către universități. Modelele autoritare și discreționare de control al votului, al reprezentanților la congrese de alegeri și foruri de conducere și decizie, iar în final al partidelor politice, au fost prea vizibile social în ultimele decenii pentru a nu crea reala îngrijorare că pot fi preluate din politică și în universitățile din România. Autonomia universitară trebuie însoțită de responsabilitatea publică a universităților în aprofundarea unor valori democratice în societate și, cu atât mai mult, în interiorul comunităților academic”, arată comunicatul Universității București.

Vezi și Concurs pentru posturile de directori în unităţile de învăţământ preuniversitar

”Atragem atenția că unul dintre subterfugiile folosite de cei care încearcă acum să se permanentizeze pe funcțiile de rector este acela că legea nu decide pentru trecut, ci pentru viitor, deci numărul de mandate, chiar dacă va fi limitat, va trebui numărat de la zero, odată cu adoptarea noilor Legi ale Educației. Considerăm că Legea Învățământului Superior trebuie să precizeze clar, așa cum a făcut-o și Universitatea din București în propria Cartă, că se stabilește o limită de 8 ani în funcție, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele, de întreruperile acestora și de circumstanțele în care s-au produs aceste întreruperi”, mai arată instituția.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here