Rectorul ASE București, Nicolae Istudor: proiectul legii învăţământului superior, mai bun decât actuala lege

2
Rector ASE Bucuresti

Rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, a declarat că proiectul legii învăţământului superior, aflat în dezbatere publică, este „mult mai bun” în ansamblul său decât actuala lege, chiar dacă „pe alocuri se mai dezbat lucruri”.

 

„În ansamblu, legea este mult mai bună decât cea veche, fără doar şi poate. Mai sunt pe alocuri, probabil că se mai dezbat lucrurile în continuare, dar aşa cum o văd eu este o lege destul de bună. Pensionarea, finanţarea şi bunuri şi servicii, acelea au fost propunerile chiar ale noastre, de la ASE”, a afirmat Istudor.

Rectorul ASE consideră că prelungirea activităţii cadrelor didactice cu vârste peste 65 de ani ar trebui să se facă aşa cum este în actuala lege – pe baza unei metodologii a Senatului universitar.

Vezi și Ministrul Cîmpeanu anunță un nou set de 30 de modificări pentru proiectele de legi. Ministrul invocă proiectul România educată

„Împreună cu Marian Preda, colegul nostru de la Universitatea din Bucureşti, care este preşedintele Consorţiului, am fost la Ministerul Educaţiei. Trei dintre propuneri au fost acceptate, iar un punct se mai discută. Este vorba despre pensionarea la 65 de ani sau prelungirea pe baza unor criterii stabilite printr-o metodologie aprobată de Senat. Acea chestiune se mai discută, spunând că nu ar fi nevoie să existe o metodologie, ci la simpla cerere a cadrului didactic să se poată face prelungirea. Noi suntem de altă părere – să păstrăm în învăţământ numai pe acei colegi ai noştri care îndeplinesc criteriile. (…) Cum facem şi acum. Noi am aprobat deja pe anul acesta pentru 11 colegii. Cum este în legea actuală, pe baza unei metodologii aprobate de Senat”, a spus rectorul.

Ministerul Educaţiei  ”deschis” la propuneri

Istudor a afirmat că reprezentanţii Ministerului Educaţiei au fost „deschişi” faţă de propunerile venite din partea instituţiei de învăţământ superior şi a consorţiului din care aceasta face parte.

„Au fost destul de deschişi colegii de la minister. Academia de Studii Economice a avut vreo 50 de puncte. 30 au fost acceptate, mai mult de tehnică legislativă. Ce văd eu important este că acolo unde aveam deblocări de solduri puteam să le folosim pentru burse şi investiţii. Am solicitat şi s-a acceptat să putem folosi deblocările de solduri şi pentru bunuri şi servicii, mai ales că au crescut preţurile la toate utilităţile. Au acceptat propunerea noastră ca finanţarea suplimentară să fie 45% din finanţarea de bază. Era iniţial propunerea de 33% şi consorţiul a venit cu propunerea de 45% şi a fost agreată”, a explicat Istudor.

Sursa: Agerpres

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here