Ministrul Cîmpeanu anunță un nou set de 30 de modificări pentru proiectele de legi. Ministrul invocă proiectul România educată

2

Un nou set de 30 de modificări este anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru proiectele de legi. Acesta a transmis în această seară, într-o postare pe Facebook, că “Ministerul Educației a agreat 30 de propuneri formulate Academiei de Studii Economice (ASE) București”. Este al doilea set de modificări anunțat oficial astăzi, după propunerile de la Consorțiul Universitaria.

Proiectul România Educată

DOCUMENT Raportul România Educată a fost lansat public de președintele  Klaus Iohannis: teze unice, BAC aplicat, salarizare diferențiată printre  propuneri - Edupedu.ro

În postare, Ministrul invocă proiectul România educată și spune că “Este mult prea important pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese”. Reacția ministrului apare după ce Klaus Iohannis a avut ieri un discurs public în care a taxat lipsa „spiritului” proiectului România educată din proiectele legii puse în dezbatere.

Spre deosebire de comunicatul dat de minister astăzi, după propunerile acceptate ale Consorțiul Universitaria, instituția nu oferă concret modificările invocate despre aceste 30 de propuneri ale ASE, de 3 ori mai multe decât precedentele, ci doar enumeră câteva dintre ele.

Potrivit surselor EduPedu.ro, majoritatea modificărilor sunt de ordin tehnic și de corelări ale articolelor din proiectul normativ. Pe site-ul ministerului, edu.ro, o declarație de presă despre acest subiect nu există, comunicarea fiind făcută pe pagina de Facebook.

Propunerile de îmbunătățire de către ASE

“Propunerile de îmbunătățire formulate de către Academia de Studii Economice vizează următoarele aspecte principale:

  • Clarificarea atribuțiilor și responsabilităților senatelor universitare, consiliilor de administrație, decanilor și directorilor de departament, precum şi clarificarea unor sintagme din continutul normativ al proiectului Legii învățământului superior;
  • CSUD și școlile doctorale pot stabili prin regulamente proprii standarde superioare celor stabilite de către CNSTGU;
  • Sumele necheltuite să poată să fie utilizate într-o plajă bugetară mai largă în interesul comunităților academice;
  • Consolidarea unor dispoziții din proiectul Legii care privesc legătura universităților cu piața muncii;
  • Precizarea conform căreia cuantumul de 300 de lei/lună/student alocat pentru constituirea fondului de burse este un cuantum minim;
  • Susţinerea transparentizării proceselor din universitățile românești;”, potrivit informării.

“Proiectul Legii învățământului superior se află într-un proces dinamic de dezbatere publică și analizăm zilnic propuneri formulate de cei interesați cu adevărat de reforma învățământului din România, în acord cu principiile și valorile din Raportul ,,România Educată”!”, scrie oficialul pe Facebook.

O primă serie de articole din propunerile legii Educației vor fi modificate la propunerea Consorțiului Universitaria, a anunțat într-un comunicat Ministerul Educației pe 1 august. Este vorba despre modificări punctuale solicitate de cele 9 universități, în special în privința finanțării cercetării universitare, a statutului titularilor peste vârsta de pensionare și creșterea finanțării pe anumite domenii de studiu.

De remarcat că niciuna dintre propunerile Consorțiului Universitaria nu a vizat modificarea articolelor care prevăd desființarea CNADTCU, a amnistierii plagiatorilor sau a numărului fără nicio limitare, dar „nu nelimitat” al mandatelor de rector.

Informații de context

Amintim că EduPedu.ro a scris în exclusivitate, în ultimele săptămâni, despre ceea ce prevede actualul text al propunerii de lege pentru învățământul superior, aflat în dezbatere publică până pe 24 august:

  • Instituția-cheie în analizarea plagiatelor (CNATDCU) este desființată în proiectul Legii educației, în plin scandal de plagiat la adresa premierului.
  • Mai mult, proiectul prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”.
  • Vezi și despre amnistierea plagiatorilor: orice plagiator va putea să renunțe, gratis, la doctoratul făcut pe banii statului, dacă legea este promovată.

Edupedu.ro a scris pe surse că niciun rector prezent la întâlnirea de la Guvern cu șeful Executivului nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă, sau a desființării CNADTCU, ori a acordării titlurilor de doctor de către universități, propuse în proiectele legilor Educației. Lista rectorilor prezenți la întâlnirea cu premierul, acuzat de plagiat în teza de doctorat.

2 comentarii

  1. […] Un nou set de 30 de modificări este anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru proiectele de legi. Acesta a transmis în această seară, într-o postare pe Facebook, că “Ministerul Educației a agreat 30 de propuneri formulate Academiei de Studii Economice (ASE) București”. Este al doilea… Cititi mai multe aici: Ministrul Cîmpeanu anunță un nou set de 30 de modificări pentru proiectele de legi. Ministrul in… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here