Creierul este centrul de comandă al organismului. Acesta controlează aproape toate procesele corpului, inclusiv bătăile inimii, respirația, digestia, mișcările musculare, vorbirea, dar și toate cele cinci simțuri. Creierul este resposabil și de procesul memoriei, de emoții și de activitățile intelectuale. Deși este studiat de atâția ani, misterul ce-l învăluie încă nu a fost pe deplin decodat.
Deși este un organ vast și misterios, creierul nu s-a bucurat dintotdeauna de atenție din partea oamenilor de știință. În trecut, egiptenii credeau că mintea omului este în inimă, considerând creierul un organ lipsit de importanță. Astfel, în timpul mumificării, creierul era pur și simplu eliminat, celelalte organe fiind păstrate cu grijă și îmbălsămate.
Primul om care i-a acordat importanță creierului a fost medicul Alcmeon din Crotone. Acesta a trăit în jurul anului 500 î.H., și a susținut, în urma multiplelor disecții, că gîndurile, senzațiile și inteligența „vin” de la creier, și nu de la inimă.
Iată câteva curiozități despre creier și importanța lui:
Creierul unui adolescent nu este pe deplin format
Creierul uman nu se maturizează complet până la vârsta de 25-30 de ani. Partea creierului care continuă să se dezvolte este cortexul prefrontal. Această zonă a creierului localizată în partea frontală a capului este implicată în activarea unor factori importanţi precum atenţia, planificarea, luarea deciziilor, controlul, gândirea logică, dezvoltarea personalităţii şi memoria pe termen scurt.
Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral
Greutatea creierului constituie doar 2% din greutatea totală a corpului nostru, dar foloseşte 20% din consumul total de energie şi oxigen. Deşi, creierul unui elefant este fizic mai mare decât cel al omului, el constituie doar 0.15% din greutatea totală a corpului său, asta înseamnă că oamenii au cel mai mare creier comparativ cu dimensiunea corpului.
Creierul este cel mai gras organ
Creierul are o greutate de aproximativ 1300 – 1400 de grame. 60% din greutatea uscată a acestuia o constituie grăsimea, făcându-l cel mai gras organ. 25% din colesterolul organismului se află în creier. Colesterolul este parte integrantă a fiecărei celule din creier. Fără o cantitate adecvată de colesterol celulele creierul mor. Doar 5 minute fără oxigen pot aduce un prejudiciu nerecuperabil creierului.
Cu toate că durerea este procesată în creier, creierul nu are receptori pentru durere şi nu simte nici o durere. Aceasta explică faptul de ce o intervenţie chirurgicală la creier poate fi efectuată în timp ce pacientul este treaz, fără nici o durere sau disconfort.
Creierul generează aproximativ 12-25 de waţi de energie electrică. Acesta este suficient pentru alimentarea unui LED de putere mică.
Dacă circumvoluțiunile scoarței cerebrale ar fi desfășurate, aceasta s-ar întinde pe o suprafață de peste 2 metri pătrați.
Copii au capurile mari pentru a putea menţine creşterea rapidă a creierului. Dimensiunea creierului unui copil de doi ani constituie 80% din mărimea creierului unui om adult.
Cortexul cerebral se face mai gros pe măsură este utilizat
Un mediu stimulativ pentru copil poate creşte capacitatea lui de a învăţa cu 25% sau o poate scădea în cazul unui mediu mai puţin stimulativ.
În cazuri extreme, pentru a soluţiona problema lipsei de hrană, celulele creierului ajung la un proces de autofagie, ca o ultimă sursă de energie.
Memoria este mai degrabă o activitate a creierului decât un loc din creier
Orice amintire este divizată şi distribuită în diferite părţi ale creierului, iar apoi, pentru a fi actualizată amintirea, creierul o reconstrueşte din memoriile individuale.
Dacă aţi băut şi nu vă amintiţi ce aţi făcut, astă nu este din cauza că aţi uitat. Atunci când sunteţi beat creierul este incapabil să formeze amintiri.
Creierul din cutia craniană nu este unicul creier. Există și un „al doilea creier” în intestine. Acesta conţine 100 000 de neuroni. Flora intestinală este responsabilă pentru producerea a peste 30 de neurotransmiţători, inclusiv „molecula fericirii” care este serotonina.
Creierul nu doarme niciodată
Atunci când conștientul nostru se odihnește, devine activ subconștientul. De fapt, noaptea creierul este și mai ocupat, având loc procese importante pentru sănătatea noastra fizică și psihică.
În urma unor studii efectuate pe 12 populații diferite din întreaga lume s-a demonstrat că populațiile umane au creierul cu atât mai mare cu cât trăiesc mai departe de ecuator. Acest lucru nu înseamnă că sunt mai inteligenți, ci doar că au nevoie să fie alocate suprafețe mai mari din creier pentru a se acomoda la cantitatea de lumină mai redusă din zonele cu latitudine mai mare.
Surse foto: www.functionofarubberduck.files.wordpress.com, www.tes.com