Importanța comunicării nonverbale și a limbajului corpului în interacțiunea umană

2
Comunicare nonverbala
Comunicare nonverbala

Expresiile faciale, postura, gesturile și tonul vocii sunt instrumente puternice de comunicare. Pe de altă parte, citirea și folosirea acestora corespunzătoare ne pot ajuta să construim relații mai bune, acasă și în mediul social.

Ce este limbajul corpului?

Limbajul corpului este utilizarea comportamentului fizic, a expresiilor și gesturilor pentru a comunica nonverbal și este adesea instinctiv mai degrabă decât conștient. Toate comportamentele noastre nonverbale – trimit mesaje puternice interlocutorului. Ele pot liniști oamenii, pot construi încredere sau pot jigni și submina ceea ce încercăm să transmitem. Chiar și atunci când tăcem, comunicăm în continuare nonverbal. Limbajul corpului este unul natural, inconștient, care transmite adevăratele sentimente și intenții, oamenii vor alege probabil să creadă mesajul nonverbal.

Importanța comunicării nonverbale

Putem construi relații mai puternice și mai împlinitoare dacă ne îmbunătățim modul în care înțelegem și folosim comunicarea nonverbală.

Indiciile de comunicare nonverbală – felul în care ascultăm, privim, ne mișcăm, reacționăm -transmit sinceritate, dacă ne pasă sau nu și cât de buni ascultători suntem.
După constatarea lui Albert Mehrabian, din totalul mesajelor, doar aproximativ 7% sunt verbale (numai cuvinte), 38% sunt vocale (incluzând tonalitatea vocii, inflexiunea și alte sunete guturale), iar 55% sunt mesaje non-verbale.

Citeste si Elon Musk: în doar cinci ani limbajul uman ar putea deveni perimat

Tipuri de comunicare nonverbală

Expresiile faciale

Chipul uman este extrem de expresiv, capabil să transmită nenumărate emoții fără să spună un cuvânt. Expresiile faciale pentru fericire, tristețe, furie, surpriză, frică și dezgust sunt aceleași în toate culturile.

Contactul vizual

Contacul vizual este un tip deosebit de important de comunicare nonverbală. Modul în care privești o persoană poate transmite multe lucruri, inclusiv atracție, interes, afecțiune. Persoanele timide, nervoase sau cele care mint își privesc puțin interlocutorul.

Mișcarea și postura corpului

Modul în care ne mișcăm și ne purtăm comunică lumii o mulțime de informații. Acest tip de comunicare nonverbală include postura, poziția și mișcările subtile pe care le facem.

Gesturile

Fluturând din mâini, arătând semne de multe ori o facem inconștient. Cu toate acestea, semnificația lor poate fi foarte diferită între culturi. În unele țări semnul “Ok” realizat cu mâna, transmite un mesaj pozitiv în țările vorbitoare de limba engleză, dar este considerat ofensator în țări precum Rusia, Germania si Brazilia. Este important să fii atent la modul în care folosești gesturile pentru a evita interpretarea greșită.

Atingerea

Permisiunea atingerii variază în funcție de receptor și de familiaritatea acestuia cu emițătorul. Este un semn foarte puternic și produce reacții emoționale inconștiente.
Stanlez Jones și Elaine Yarbrough au clasificat funcțiile comunicării tactile, delimitând 5 clase principale:

atingeri care transmit emoții pozitive – alăptatul, mângâiatul, strângerea mâinii.
atingeri în joacă – dezmierdarea, pălmuirea în glumă.
atingeri „de control” – semnal tactil pentru atragerea atenției, bătaia pe umăr.
atingerea „rituală” – strângerea mâinii, sărutul pe obraz, sărutul între îndrăgostiți.

Tonul vocii

Tonul pe care-l folosim este de multe ori cel care stimulează conflicte, și nu cuvintele. De asemenea, privirea, gesturile sau postura pot trimite multe mesaje, pe care interlocutorul să le interpreteze după valorile sale. Tonul sau sunetele pot informa oamenii despre furie, frustrare sau sarcasm.

Spațiul

Intrând în spațiul personal al unui om îl vei face să se simtă inconfortabil. Toți avem nevoie de spațiu fizic, deși această nevoie diferă în funcție de cultură, situație și apropierea relației.

Cum putem îmbunătății comunicarea nonverbală

-Păstrează-ți calmul și rămâi relaxat. O discuție la care se ajunge la comun acord are nevoie de conexiune și un sentiment de siguranță.
-Acordă atenție discuției în care te afli, nu te lăsa distras.
-Separă emoția de cuvinte.

Conflictele din relații se nasc din capacitatea noastră de a îmbina coerent comunicarea emoției cu cea a nevoii. Comunicarea emoției ne face să ne exprimăm impulsiv, nu neapărat rațional, să spunem brusc lucruri din trecut și să ne derutăm partenerul de discuție. Este important să gândești lucrurile calm și rațional, pentru a putea vorbi de evoluția la modul general și să nu purtați discuții doar pentru feedback-uri punctuale.

Citeste si Ce terapii funcționează în recuperarea copiilor cu autism?

2 comentarii

  1. […] Expresiile faciale, postura, gesturile și tonul vocii sunt instrumente puternice de comunicare. Pe de alta parte, citirea și folosirea acestora corespunzătoare ne pot ajuta să construim relații mai bune, acasă și în mediul social. Ce este limbajul corpului? Limbajul corpului este utilizarea comportamentului fizic, a… Cititi mai multe aici: Importanta comunicarii nonverbale și a limbajul corpului in interactiunea umana […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here