Peste 600 de copii vor merge la grădinițe estivale deschise de „Salvați Copiii”

0
copii-gradinite-salvati-copiii

Peste 600 de copii din comunități defavorizate din București și alte 20 de județe din România  vor beneficia de educație preșcolară, în cadrul a 30 de grădinițe estivale deschise, începând din această săptămână, de organizația „Salvați Copiii”.

Cele 30 de grupe de grădiniță estivală vor funcționa în perioada 10 iulie — 2 septembrie. Cei 600 de copii care vor frecventa aceste grădinițe au vârstele cuprinse între 4 și 6-7 ani. Aceștia fie nu au mai fost înscriși în sistemul educațional, fie au avut o prezență sporadică anul trecut.

„Cu cât mai devreme un copil este integrat în sistemul de educație, alături de cei de vârsta lui, cu atât integrarea socială și performanțele vor fi mi ușor de obținut. Un copil vulnerabilizat din cauze care privesc statutul socio-economic are îngrădit accesul la educație de calitate, iar acest fapt se convertește în sărăcia educațională care tinde să se perpetueze de la o generație la alta. Decalajele sociale sunt o realitate îngrijorătoare, mai ales atunci când vorbim despre copii, dar prin educație ele pot fi corectate și depășite”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România, potrivit sursei citate.

 

Citește și: Grădinițe construite cu mai puțin de 10.000 de euro – o soluție pentru copiii din mediul rural

 

Experiențele anterioare ale Organizației „Salvați Copiii” arată că participarea la două luni de grădiniță pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenția în școală a copiilor din grupurile vulnerabile. De-a lungul anilor, peste 6.300 de copii au fost înscriși în grupe de grădinițe estivale, iar peste 3.000 de părinți au beneficiat de consiliere și suport material.

„Copiii care provin din medii sociale vulnerabilizate, și pentru care accesul la educație presupune un efort de multe ori imposibil pentru părinți, trebuie sprijiniți activ, prin programe focusate, care să ajungă direct la ei. Integrarea în grădinițele estivale ale „Salvați Copiii” este o temelie fără de care acești copii ar rămâne în afara sistemului de educație, perpetuând, de fapt, vulnerabilitățile părinților lor. După câteva zile de grădiniță, acești copii, alături de părinții lor, vor face în continuare eforturi pentru a rămâne în școală. Educația are marea virtute de a rupe cercul vicios al excluziunii sociale al sărăciei”, a declarat Gabriela Coman, președintele Autoritatății Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

Cele 30 de grădinițe estivale vor funcționa în București, Dâmbovița, Constanța, Mangalia, Timiș, Hunedoara, Olt, Brașov, Călărași, Iași, Cluj, Mureș, Caraș Severin, Dolj, Vrancea, Neamț, Teleorman, Giurgiu. De asemenea, o grăniță estivală va fi deschisă în Jilava.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here