MENCS: 2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România

0

În 2017 Ministerul Educației va derula alături de Centrul Național pentru Dezvoltarea Învățământului Profesional și Tehnic (CNIDPT) programul național „2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România”. Programul are rol de informare în ceea ce privește relevanța învățământului profesional, tehnic și dual în contextul economic contemporan și urmează să creeze o formă de dialog între elevi și potențialii angajatori.

Miza esențială a campaniei, informează ministerul într-un comunicat de presă, este schimbarea percepției în legătură cu acest traseu de educație și formare profesională. Prin acest program se urmărește, de asemenea, atragerea unui număr semnificativ de elevi și companii în învățământul profesional și tehnic prin evenimente de diseminare a beneficiilor pe care părțile implicate le pot obține.

Programul activităţilor din cadrul acestei campanii vizează atât specialiștii din domeniul educației și formării profesionale inițiale (inspectori școlari, cadre didactice din unitățile de învățământ profesional și tehnic şi din unităţile de învăţământ gimnazial), cât și elevii de clasa a VIII-a şi părinţii acestora, reprezentanții structurilor parteneriale consultative pentru învăţământul profesional şi tehnic și operatorii economici.

„Săptămâna meseriilor”, în fiecare școală gimnazială

Pentru promovarea învățământului profesional şi tehnic, inclusiv a învăţământului dual, va fi organizată, la nivelul fiecărei unități de învățământ gimnazial, „Săptămâna meseriilor”. Cu acest prilej elevii de clasa a VIII-a și părinții lor vor putea obține informații utile și relevante despre modul de organizare și funcționare a învățământului dual, condițiile de acces la învățământul profesional şi tehnic sau beneficiile formării profesionale iniţiale prin învățământul profesional și tehnic în general şi ale formării prin învăţământul dual în special.

Citește și: Manualele digitale: între simpatie și rețineri

Activitățile prevăzute presupun și organizarea de informări publice referitoare la învăţământul dual, la modul de organizare și funcționare al acestuia, la etapele constituirii formațiunilor de studiu, la calendarul și modul de organizare și desfășurare a admiterii.

Derularea Programului național „2017 – anul învățământului profesional și tehnic în România” va fi realizată și prin implicarea partenerilor tradiționali ai Ministerului Educației: inspectorate școlare județene, Centre Județene de Resurse și Asistență Educațională, unități de învățământ și agenți economici.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here