Un lider al unei asociații de autism propune politicienilor un curs de conștientizare privind autismul

3

Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, propune politicienilor un curs de conștientizare privind autismul, după ce acest termen a fost folosit în sens negativ de către tot mai mulți oameni politici, precum premierul Viorica Dăncilă.

Ana Dragu a declarat că dorește chiar să meargă la o ședință de Guvern, în care să le explice politicienilor ce înseamnă autismul, fiind necesar ca aceștia să înțeleagă cât rău fac, folosind peiorativ acest termen.

„Propun politicienilor un curs de conștientizare a tulburărilor din spectrul autism, cred că cu toții au nevoie de o minimă educație antidiscriminare și sunt dispusă să le țin acest curs. Mă ofer să merg la București, chiar să merg la o ședință de Guvern în care să explic ce înseamnă autismul. Este mare nevoie să înțeleagă cât rău fac folosind peiorativ acest termen. Este un abuz care se face referitor la acest termen, vedem că, de zece ani, politicienii folosesc acest termen cu sens exclusiv peiorativ. Orice politician responsabil ar trebui să încerce să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, autismul”, a spus Ana Dragu.

Conform președintei, dacă politicienii nu au proprietatea termenilor, aceștia nu pot controla cuvintele care le ies pe gură.

„Ne așteptăm la mai mult de la politicieni, pentru că ei dau tonul. Dacă un politician care are o funcție la nivelul statului român folosește termenul autism în sens negativ, acesta va fi preluat și de alte persoane. Majoritatea oamenilor se informează de la TV din păcate și dacă aud în mod repetat că autism înseamnă ceva nasol, sigur că nu au cum să fie toleranți. Persoanele cu autism au anumite calități pe care le-am dori politicienilor, cum ar fi sinceritatea, onestitatea, atenția la detalii. Le cerem să găsească alt cuvânt, cred că cuvântul politician ar fi cel mai potrivit”, a mai spus președintele Asociației Autism Europa Bistrița.

DECLARAȚIILE POLITICIENILOR

Ana Dragu a întocmit și un material care include declarații ale unor politicieni care, în discursurile lor de-a lungul anilor, au folosit cuvântul „autism” în sens negativ: „Crin Antonescu, 8 aprilie 2011: A adopta legislație care afectează direct viața și profesia a milioane de oameni fără nicio formă de dialog social (…) înseamnă o formă foarte periculoasă de autism politic”, Mihai Răzvan Ungureanu în 2004 – „România s-a transformat în fieful liderilor iresponsabil și incapabili. Autismul politic a devenit paradigmă pe scena politică. Un sfert din clasa politică românească afișează habarnism, incompetență și lipsă de profesionalism, este coruptă și slab pregătită”, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că „pozițiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parțiale sunt ale unei persoane care suferă de autism”, Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, declara în 2015 că „nu dorește renunțarea la legile siguranței, dar că trebuie găsită o formulă în acord cu Constituția și drepturile fundamentale”.

Ana Dragu a mai spus că Liviu Dragnea precizat că sub nicio formă nu trebuie să fim „autiști, să ignorăm riscurile zonei în care se află România”, iar Klaus Iohannis afirma că „România nu este o țară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”.

Bogdan Aurescu, alt politician, a afirmat: „În ceea ce privește migrația, am reiterat necesitatea unei viziuni strategice la nivelul UE, care să abordeze toate dimensiunile acestei problematici, mai ales să încercăm să găsim soluții durabile pentru gestionarea la sursă în statele de origine a problemei migrației, pentru că este nevoie de a trata cauzele acestui fenomen și nu doar simptomele pe care le vedem astăzi în Europa. I-am spus domnului ministru că, în opinia mea, ridicarea de garduri care să delimiteze Europa civilizată, între ghilimele, de restul Europei este un gest mai degrabă autist și inacceptabil, în afara spiritului european”.

Mai mult, Călin Popescu Tăriceanu susținea, acum doi ani, că CSM are un „comportament autist”, iar Dacian Cioloș a afirmat: „Am început anul cu proteste pe legile justiției și suntem pe cale de a încheia anul discutând pe același subiect. Mi se pare o formă de autism, în primul rând nu atât de a nu ține cont de solicitările oamenilor care ies în stradă”.

Citește și Simptome ale autismului

Și Elena Udrea a spus la un moment dat: „Eu cred că domnul Iohannis nu instrumentează ceva, că nu e capabil. Față de dânsul nu putem specula că are vreo strategie să se certe cu israelienii. Nu cred că discută cineva cu dânsul… pare destul de autist”.

Ion Iliescu, a declarat într-un interviu: „Băsescu este un autist. Adică lumea spune clar despre ce este vorba, solicită clar demisia, iar singurul lui răspuns e să își dea demisia. Să facă el primul pas să demită Guvernul și apoi să-și dea demisia. Asta cere lumea, demisia președintelui, demisia Guvernului, alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale. El se face că nu aude”.

Ultimele declarații de acest fel aparțin chiar celor mai importanți oameni de pe scena politică: premierul Viorica Dăncilă, care i-a numit „autiști” pe europarlamentarii români care au criticat coaliția PSD-ALDE în Parlamentul European și președintele Klaus Iohannis după declarația: „Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea!”.

3 comentarii

  1. […] Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, propune politicienilor un curs de conștientizare privind autismul, după ce acest termen a fost folosit în sens negativ de către tot mai mulți oameni politici, precum premierul Viorica Dăncilă. Ana Dragu a declarat că dorește chiar să meargă… Cititi mai multe aici: Un lider al unei asociații de autism propune politicienilor un curs de conștientizare privind auti… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here