TOP 10 legende legate de Moș Crăciun

1

Cine nu iubește Crăciunul? E acea sărbătoare din an în care domnește armonia, liniștea, iar casa e învăluită în mirosul de cozonaci calzi, portocale și brad; acea sărbătoare când casa e împodobită cu ornamente festive, copiii scriu scrisorile pentru Moș Crăciun, și toată familia e la un loc.

Deși tradiția cadourilor este relativ aceeași în toată lumea, în unele țări, personajul darnic capătă altă înfățișare, iar povestea se schimbă.

Din multele legende, povești și personaje “crăciunoase”, am ales zece, care vă vor purta pe alte tărâmuri.

10. Omuleții Yule

În Islanda, omuleții Yule fac parte din tradiția sărbătorilor de iarnă și sunt reprezentați de 13 creaturi înfățișate în diferite ipostaze – ba “moși” darnici, ba ființe enervante și meschine. Uneori au fost povestiți ca ființe însetate de sânge, care răpesc și mănâncă copii noaptea.
Se spune că cei 13 omuleți au o înclinație către feste, pe care le joacă constant oamenilor, însă, în zilele dinainte Crăciunului, oferă cadouri copiilor cuminți, însoțiți fiind de pisica Yuletide. Copiii răi primesc de la omuleți cartofi în ghetuțe.

9. Tomte

Legenda lui Tomte este răspândită în țările scandinave precum Norvegia, Finlanda și Suedia, și reprezintă un personaj cu aspect de gnom, care avea grijă de fermele oamenilor. În timp, a fost integrat în tradiția sărbătorilor de iarnă și i s-a asociat un rol asemănător cu cel al lui Moș Crăciun.
Tomte, cunoscut și ca Jultomte sau Julnisse, se diferențiază de Moș Crăciun prin faptul că este prezentat ca fiind slab, conduce o sanie care nu zboară, iar în anumite regiuni, copiilor li se spune că acest personaj trăiește în pădure, în apropierea casei lor.

8. Christkind

Personajul este cunoscut în anumite regiuni din Germania, Austria sau Italia și este înfățișat ca fiind bebelușul Iisus. Influența sa ca fiind unicul simbol al Crăciunului a fost, în timp, îndepărtată de popularitatea lui Moș Crăciun.

7. Belsnickel

În anumite regiuni din Europa, Belsnickel este un personaj care îl acompaniază pe Moș Crăciun, fiind folosit pentru a speria copiii și a-i determina să fie cuminți.
Deși, în general, personajul este negativ, în anumite regiuni este cunoscut pentru darurile oferite copiilor cuminți, dulciuri și alte cadouri mici.

6. Pere Noel și Pere Fouettard

Papa Noel este unul dintre cele mai populare versiuni ale Sfântului Nicolae, iar Pere Noel din Franța este probabil cea mai cunoscută. Spre deosebire de Moș Crăciun, Pere Noel merge călare pe un măgar numit Gui.
Pentru această sărbătoare, francezii mai au un personaj – Pere Fouettard, opusul lui Pere Noel, de care copiii se tem.

5. La Befana

Italienii au parte de cadourile Befanei, un personaj cu aspectul unei vrăjitoare. Deși poveștile ce o au în centrul atenției diferă , cea mai cunoscută este aceea că Befana este o femeie blândă, care le-a oferit mâncare și adăpost celor trei magi de la răsărit, când aceștia se îndreptau spre locația bebelușului Iisus.
Befana este înfățișată ca o vrăjitoare bătrână și noduroasă călare pe o mătură care are un stil asemănător cu Moș Crăciun de a lăsa cadouri, intrând în casele copiilor cuminți prin horn.

4. Krampus

În țări precum Austria, Germania și Ungaria, Moș Crăciun nu diferă cu mult de versiunea americană, însă este acompaniat de Krampus, versiunea opusă acestuia, menit să îi sperie pe copii care nu au fost cuminți.

3. Ded Moroz și Crăiasa Zăpezii

În țări precum Rusia, Serbia, Bosnia, Ucraina, Macedonia și Polonia, cel care face cadouri de Crăciun este Ded Moroz, care poartă un costum asemănător cu cel al lui Moș Crăciun.
Povestea spune că Ded Moroz a fost cândva un vrăjitor malefic care răpea copiii și cerea cadouri drept răscumpărare, însă acum încearcă să-și îndrepte greșelile prin darurile oferite. Este însoțit de nepoata sa Snegurochka, “Crăiasa Zăpezii”, iar cadourile sale sunt lăsate sub brad.

2. Sinterklaas și Black Peter

Sinterklaas este versiunea olandeză a lui Moș Crăciun, însă, spre deosebire de acesta, vine în fiecare an în Olanda la sfârșitul lunii noiembrie și oferă cadouri copiilor pe data de 5 decembrie.
Este asistat de Black Peter, un băiețel care îl ajută să împartă cadourile, așa cum elfii îl ajută pe Moș Crăciun.

1. Părintele Crăciun

Împreună cu Sinterklaas, Părintele Crăciun stă la baza versiunii americane de “Moș Crăciun” și, chiar dacă la aspect nu se diferențiază prea mult, Părintele Crăciun are un istoric diferit.
Poveștile mai vechi îl înfățișează ca fiind un bătrânel vesel îmbrăcat într-o robă veche și pe atunci nu era privit ca personajul care aducea cadouri, ci ca spiritul Crăciunul în esență.

un comentariu

  1. […] Cine nu iubește Crăciunul? E acea sărbătoare din an în care domnește armonia, liniștea, iar casa e învăluită în mirosul de cozonaci calzi, portocale și brad; acea sărbătoare când casa e împodobită cu ornamente festive, copiii scriu scrisorile pentru Moș Crăciun, și toată familia e… Cititi mai multe aici: TOP 10 legende legate de Moș Crăciun […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here