Cum să-ți protejezi ochii în fața televizorului

2

Văzul este unul dintre cele mai importante simțuri și este important să acordăm o atenție semnificativă protecției ochilor noștri. Din păcate, în era tehnologiei, cea mai mare parte din timp o petrecem stând cu ochii în ecrane.

Studiile recente arată că, în fiecare zi, adulții petrec ore bune în fața televizorului. Adăugând și orele petrecute cu ochii în telefon, stresul la care sunt expuși ochii noștri devine periculos de ridicat. De aceea simțim câteodată o usturime a ochilor, oboseală și poate chiar și amețeli.

Poate ți s-a întâmplat ca, după ce ai achiziționat un televizor de ultimă modă, să te trezești cu usturimi la nivelul ochilor, de la prea mult timp petrecut în fața acestuia. Trebuie reținut că oboseala ochilor este un lucru destul de comun, însă, dacă experimentezi des acest disconfort, ar trebui să mergi la consultație la doctor pentru a te asigura că problema nu este mai gravă decât pare. Dacă nu ai probleme la nivelul ochilor, înseamnă că vina cade pe seama televizoarelor.

Ce poate fi în neregulă

Una dintre cele mai frecvente cauze ale oboselii ochilor este privitul la un obiect mic, luminos, într-o cameră întunecată. Aflându-te în întuneric, pupila ta se dilată, permițând să pătrundă o cantitate mai mare de lumină. Televizorul, care ocupă un procent mic din câmpul tău vizual, nu va putea determina irisul să se închidă, iar lumina va pătrunde într-o cantitate foarte mare prin pupilă. Altfel spus, acel punct de lumină într-o mare de întuneric este ceea ce îți poate provoca usturimi sau dureri de ochi ori cap.

Ce este de făcut

Cea mai simplă soluție vine din ajustarea televizoarelor pe care le deții. Cea mai la îndemână metodă este să ajustezi lumina. Aproape toate LCD-urile au o setare pentru ajustarea luminii de fundal. Dacă nu ai reglat niciodată această setare, ci ai lăsat-o așa cum e setată din fabrică, ea se află probabil la limita superioară a intervalului sau aproape de aceasta. Reducând nivelul de lumină, televizorul nu îți va mai provoca disconfort la nivelul ochilor sau capului, într-o încăpere întunecată.

Dacă simți disconfort la nivelul ochilor și ai un televizor cu plasmă, încearcă să reduci nivelul contrastului. În cazul unui LCD, acest lucru nu funcționează, dar în cazul televizoarelor de tip plasmă, lumina va deveni mai slabă.

Cea mai evidentă modalitate de a combate oboseala ochilor este să lași aprinse alte lumini din cameră. Acest lucru poate fi deranjant dacă ești obișnuit să te uiți la televizor în întuneric, dar este benefic pentru ochii tăi. Un alt dezavantaj este că poți obține reflexii ale diverselor lumini, din cauza amplasării lor.

Totodată, poți alege o lumină complementară. Aceasta este o lumină gri neutră pe care o plasezi în spatele televizorului. Ea crește puțin lumina medie din cameră, ceea ce nu îți va afecta acuratețea aparentă a culorii televizorului și îți va ajuta și ochii.

Ultima variantă, dar nu cea din urmă, este și cea mai sănătoasă pentru ochii tăi – petrece cât mai puțin timp în fața televizorului. Dacă stai în proximitatea ecranelor unor televizoare nu înseamnă că ochii tăi vor fi afectați pe termen lung, însă dacă te uiți prea mult timp la televizor, acest lucru va provoca daune ochilor tăi. Petrecerea a mai mult de patru ore pe zi în fața televizorului provoacă tulburări de vedere și oboseală, ceea ce, la rândul său, poate cauza o vedere încețoșată. Expunerea la televizoare ar trebui să fie limitată, în special pentru copiii mici.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here