Dieta bogată în pește poate fi remediul pentru astm

3
peste gras omon, sardine, ton ori macrou,

Un studiu condus de cercetătorii de la La Trobe University a arătat că un consum ridicat de pește precum somonul, păstrăvul sau sardinele, ca parte dintr-o dietă sănătoasă, poate reduce simptomele astmului la copii.

Studiul a arătat că cei mici cu astm care au avut o dietă mediteraneeană bogată în pește și-au îmbunătățit sănătatea plămânilor după șase luni.

Autoarea principală a studiului, Maria Papamichael de la La Trobe, a precizat că descoperirile reprezintă dovezi în plus că o dietă sănătoasă poate reprezenta o posibilă terapie pentru astm la copii. „Știm deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr și sare poate influența dezvoltarea și progresia astmului la copii și acum avem dovezi că este de asemenea posibilă controlarea simptomelor astmului prin mâncat sănătos”, a afirmat Papamichael.
„Peștele gras este bogat în omega-3, care are proprietăți antiinflamatorii. Studiul nostru arată că un consum de pește de doar două ori pe săptămână poate duce la descreșterea semnificativă a inflamației plămânilor în copiii cu astm”, a adăugat cercetătoarea.

Catherine Itsiopoulos, coautoarea studiului, a precizat că rezultatele sunt promițătoare. „Urmând o dietă tradițională mediteraneeană care este bogată în alimente vegetale și în ulei de pește poate fi o metodă sigură și eficientă de a reduce simptomele de astm la copii”, a menționat aceasta.

Citește și Cum să-ți protejezi ochii în fața televizorului

„Astmul este cea mai des întâlnită boală respiratorie la tineri și este una dintre cauzele principale pentru internările în spital la copii”, a precizat Bircan Erbas, cercetător la School of Psychology and Public Health din cadrul La Trobe, expert în astm și alergii care a supervizat studiul.

Studiul clinic a implicat 64 de copii din Atena, Grecia, cu vârstele cuprinse între 5 și 12 ani, care aveau o formă slabă de astm. Jumătate dintre aceștia au urmat noua dietă mediteraneeană cu pește gras de două ori pe săptămână (de cel puțin 150 de grame), timp de șase luni, în timp ce restul au continuat dieta normală. La sfârșitul studiului, cercetătorii au găsit că grupul care a mâncat pește prezenta o reducere a bronșitei cu 14 unități față de grupul care a urmat dieta fără pește. Tot ce este peste 10 unități este considerat „semnificativ” în termeni medicali.

Studiul a fost publicat recent în Journal of Human Nutrition and Dietetics.

3 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here