Liderii asociațiilor național-culturale românești din Ucraina protestează față de decizia Kievului de a elimina limba și literatura română din clasele superioare din școlile de cultură generală din Ucraina cu limba română ca limbă de predare, scrie publicația de la Cernăuți, Bucpress.eu.
Potrivit unui proiect de decizie al Ministerului Educației de la Kiev, în anul școlar 2017/2018 în clasele 10-11 (clasele superioare) lipsește cu desăvârșire din componentul invariativ al planului de învățământ limba și literatura română, limba maternă, fapt care constituie o încălcare fără precedent a drepturilor minorității românești din Ucraina, drepturi de care comunitatea românească nu a fost lipsită nici în perioada sovietică, consideră liderii asociațiilor românești din Ucraina, potrivit Activenews.ro.
Aceștia au trimis o scrisoare președintelui Petro Poroșenko, premierului Volodimir Groisman, Ministrului Educației Lilia Grinevici, precum și Reprezentanței UE în Ucraina în care afirmă că intențiile autorităților de la Kiev „intră în contradicție cu Legea Ucrainei privind ratificarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale”, care în preambul insistă asupra tezei, conform căreia „protecția minorităților naționale reprezintă un element esențial pentru asigurarea stabilității, democrației și păcii pe întregul continent”.
În ciuda acestor încălcări grave ale drepturilor minorității române din Ucraina (a treia comunitate etnică din Ucraina, după ucrainieni și ruși, potrivit datelor MAE România), Ministerul român de Externe nu a avut până în acest moment nicio reacție.
Ungaria a avut o reacție fermă
În schimb, Ungaria a avut o reacție rapidă și fermă în acest sens (cu toate că minoritatea etnică maghiară e semnificativ mai mică decât cea românească în Ucraina). Ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szíjjártó, a anunțat că este împotriva încălcării drepturilor lingvistice ale minorității maghiare din Ucraina în cazul în care legea „Cu privire la limba de stat” va fi aprobată.
Citește și: Situaţia imposibilă a dascălilor în faţa elevilor problemă și criza de autoritate din societate
„În noiembrie anul trecut, premierul Ucrainei a vizitat Budapesta și în mod clar i-am dat de înțeles că nu vom tolera nicio modificare la legea Educației, și nici la legea cu privire la utilizarea limbii, care ar fi înrăutățit situația minorităților”, a afirmat șeful diplomației ungare. El a avertizat că Budapesta va aborda chestiunea deteriorării vieții minorităților lingvistice din Ucraina la nivelul UE. „Aceasta nu este o problemă internă, dar este o chestiune a cărei importanță depășește cu mult Ucraina. Noi trebuie să protejăm minoritățile și să aplicăm standardele europene, în special pentru Ucraina”, a atenționat oficialul maghiar citat de aceeași sursă.
Românii- a treia comunitate etnică din Ucraina
Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în Ucraina locuiesc în acest moment peste 400 de mii de etnici români. Ce mai mare comunitate se regăsește în regiunea Cernăuţi – aproximativ 182 de mii de persoane, urmată de regiunea Transcarpatia – cu aproximativ 32 de mii de etnici români. Alte regiuni cu un număr semnificativ de români sunt Odesa, Kirovograd, Nikolaev, Herson, Ananiev și Balta.
Problema limbii române în Ucraina discutată mai pe larg
Puteți vedea aici mai pe larg o dezbatere cu privire la această situație în emisiunea „Studioul de seară” a redacției românești TV Bucovina Cernăuți în care au fost invitați Grigore Timiș, parlamentar în Rada Supremă de la Kiev, Octavian Magas, șeful secției de învățământ și știință din cadrul Admistrației Raionale de Stat Herța și Nicolae Bodnariuc, directorul școlii de cultură generală din satul Oprișeni, raionul Hliboca.