„Primăvara muzicală – seară de muzică și teatru” – eveniment cultural deosebit, interpretat de o remarcabilă elevă și pianistă

0

Luni, 6 martie 2017, începând cu ora 19:00, la Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Asociația Inițiative Pentru Europa vă invită la o seară specială de muzică și teatru.

Atmosfera va fi una deosebită în prezența renumitei interprete Ana Antonia Tudose (pian) și invitații săi, Andreea Pandelescu (vioară) și Cvartetul 4ART, cu participarea actorului George Liviu Frîncu din partea Teatrului „Toma Caragiu” Ploiești.

Dacă pe actorul George Liviu Frîncu mulți îl cunosc datorită aparițiilor televizate, Ana Antonia Tudose este elevă a Liceului de Artă ,,Carmen Sylva” din Ploieşti, în clasa a IX-a. La şapte ani păşea pragul liceului ca elevă în clasa I, desluşind an de an  tainele pianului, sub îndrumarea doamnei profesor Anca-Florentina Borcea.

Biografie Ana Antonia Tudose

Se remarcă din primii ani de studiu, fiind laureată a numeroase concursuri naţionale: Concursul ,,Marţian Negrea”  (ediţia  a XI- a 2009  – Pr. III şi ediţia a XII-a 2011 Pr.I ); Concursul naţional de interpretare şi creaţie muzicală ,,Paul Constantinescu” (ediţia a XX-a, Ploieşti 2014, Pr.I si Premiul special de interpretare al Uniunii Criticilor fundatiei ,,Mihail Jora”), Concursul Piano Art   (ediţia 2010 Pr. I şi la ediţiile 2011, 2012, 2013 Pr. I de excelenţă); Concursul naţional de interpretare instrumentală ,,Margareta Sterian”, Buzău, (Pr. 1 la ediţiile 2011, 2013 şi 2014 şi Pr. al II-lea la ediţia 2012); Concursul ,,Ionel Perlea” (ediţia 2011 Premiul I si editia 2014 premiul I), Premiul I si Premiul de excelenta la Concursul ,,Brave claviaturi”, Bucuresti 2015.

Confirmări ale talentului și dăruirii sale au fost, îndeosebi, obținerea Marelui Trofeu al Concursului naţional de interpretare instrumentală ,,Margareta Sterian”, Buzău, editia 2014, a Trofeului Concursului “Ionel  Perlea”, Slobozia, ediția 2014, dar și a Marelui Premiu al Concursului de interpretare pentru pian, Piano Art Ploiesti 2014.

De asemenea, a obţinut rezultate remarcabile la Olimpiadele şcolare de interpretare instrumentală. Astfel, doi ani consecutiv, a obţinut 100 de puncte la etapa zonală a concursului, calificându-se la faza naţională, unde a obţinut menţiune (Timişoara, 2011) şi respectiv Pr. al III-lea (Ploieşti, 2012). În anii 2013, 2015 si 2016 a obţinut Pr. I la faza regională a Olimpiadei instrumentale, iar in anul 2014, Antonia a obținut premiul I cu 100 de puncte la faza nationala a Olimpiadei Instrumentale.

Pentru aceste rezultate, rod al unui efort susţinut şi permanent, atât al elevului, cât al profesorului,  Ana Antonia Tudose a fost premiată de către conducerea Liceului de Artă cu ,,Diplomă de merit pentru rezultate deosebite”, în anii 2011, 2012, 2013, 2014, 2015,2016 şi cu ,,Diploma de excelenţă” de către Primăria Ploieşti , în anii 2011, 2012, 2014, 2015. Pe 10 decembrie 2014, Antoniei i-a fost acordat  Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate. de catre Fundatia ,, Miscarea De Rezistenta”.

Inca de la o vârstă fragedă,  Antonia a fost invitată  să cânte şi chiar să susţină mici recitaluri,  pe scene din tară: la Filarmonica din Ploieşti, la Muzeul de Artă din Ploieşti, la Centrul cultural “Aurel Stroe” Buşteni, la Cazinoul din  Sinaia, la ,,Cercul Militar” în Bucureşti, la Teatrul National Bucuresti şi în galele concursurilor la care a obținut Premiul I.

Pe data de 24 iunie 2014, Antonia a sustinut un recital de muzica si poezie, pe scena Filarmonicii ploiestene, împreuna cu violonista Raluca Maria Constantin si George Liviu Frîncu, actor la Teatrul ,,Toma Caragiu” din Ploiesti.

A urmat ,,debutul international” , intrucat pe 5 septembrie 2014, Antonia a sustinut un recital la Institutul Cultural Roman din New York, recital care s-a bucurat de un real succes, fapt reflectat atat in presa din Romania, cat si intr-unul din ziarele diasporei romane din New York.

Un ,,efect” al acestui succes  a fost si invitarea Antoniei , de catre  Institutul Cultural Roman din Paris, de Ziua Culturii Romane, sa sustina un recital  pe data de 15 ianuarie 2015, eveniment care, de asemenea, s-a bucurat de un real succes in randurile diasporei romane din capitala franceza, dar si in randurile publicului francez.

Pe data de 13 iunie 2015, Antonia a sustinut un nou recital, de aceasta data la Sala de concerte a Castelului Peles din Sinaia, eveniment organizat in colaborare cu Casa Regala a Romaniei.

Cel mai important pas in activitatea sa de recital ramane, insa, recitalul sustinut pe scena Salii Mici a Atheneului Roman, pe data de 3 mai 2016, in cadrul Stagiunii Camerale a Filarmonicii,, George Enescu”din Bucuresti, sectiunea ,,Stagiunea tinerelor talente”.

Anul 2015 marcheaza  castigarea de catre Antonia a primului sau premiu international, respectiv a Premiului I la Concours Musicale de France, la categoria ,,Artistic Superieur”, calificandu-se in finala, iar pe data de 6 iunie 2015, in finala acestei importante competitii internationale, desfasurata la Centrul Universitar Paris a obtinut premiul I. Totodata, a obtinut Premiul al II lea la Concursul International Chopin de la Bacau 2015, Premiul 1  si Premiul Special de Excelenta la Concursul international ,,Piano Artis” Iasi 2016.

Antonia a urmat cursuri de masterclass in 2015, cu pianistul american de origine spaniola Josu de Solaun (castigator al concursului Enescu, sectiunea pian 2014), cu renumitul pianist rus Andrei Gavrilov in anii 2015 si 2016, iar in luna septembrie 2015, cu faimoasa pianista Elisabeth Leonskaja, cursuri  desfasurate la Ateneul Roman.

Cel mai important “pas” către ceea ce Antonia numește a fi „destinul ei”, cariera de pianist, a fost debutul în activitatea concertistică. Pe 5 decembrie 2013, în stagiunea 2013-2014 a Filarmonicii din Ploiești, Antonia a susținut primul său concert, respectiv Concertul nr. 8 KV 246 de W. A. Mozart, sub bagheta renumitului dirijor Ovidiu Bălan.

In data de 28.05.2015, Antonia a facut un nou pas in activitatea concertistica, moment ce a  marcat si o noua experienta muzicala, si anume interpretarea unei piese pentru doua piane, respectiv a fanteziei muzicale pentru doua piane ,,Caranavalul animalelor” de C.Saint Saens, impreuna cu pianistul Mircea Itcus si cu orchestra Filarmonicii din Ploiesti, sub bagheta dirijorului Alexandru Mija, eveniment inclus in manifestarile Zilelor Ploiestiului 2015.

Pe data de 13 august 2015 tanara a interpretat Concertul nr.3 in re major de J.S. Bach la Centrul cultural “Aurel Stroe” Buşteni, dar si la Cazinoul din Sinaia, in cadrul Festivalului ,,Enescu si muzica lumii”, impreuna cu Orchestra Junior a Fundatiei ,,Tinerimea Muzicala”, dirijor Gabriel Bebeselea, fiind invitata si anul acesta sa sustina un mic recital pe scena acestui festival.

Acelasi concert  a fost interpretat de catre Antonia si pe data de 14 decembrie 2015 in cadrul unui Concert extraordinar de Craciun, impreuna cu Momentum Orchestra, condusa de dirijorul Vlad Mateescu.

Pe data de 6 octombrie 2016. Antonia a cantat, pentru a sasea oara, cu orchestra, interpretand lucrarea Andante Spianato&Grande Polonaise Brilliante de Fr, Chopin, impreuna cu orchestra Filarmonicii din Ploiești, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan.

Sursa:

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here