Studiu: Dezinformarea poate avea efecte devastatoare la nivelul societăţii

5
tehnologia-informației atac informatic

Dezinformarea poate avea efecte devastatoare la nivelul societăţii, putând produce diviziune între grupuri, tensiuni sociale, neîncredere în instituţiile statului, slăbirea statului de drept şi crearea unei confuzii generale, avertizează experţi în securitate internaţională, business şi IT din România – Intel4Patriam.

Ei atrag atenţia că prin această tehnică se urmăreşte manipularea conştiinţei colective sau personale pentru a influenţa viziunile politice, a crea confuzie, a crea conflicte, a le domina gândirea şi pentru a subjuga.

„În general, dezinformarea se foloseşte de anumite elemente cu un caracter senzaţional care stârnesc sentimente puternice. Sentimentele puternice şi elementele senzaţionale au capacitatea de a trece rapid prin filtru personal, afectându-ne judecata pe termen scurt şi sentimentele ulterioare. Acest filtru este slăbit mai ales în cazul în care informaţia falsă senzaţională este promovată la nivel larg, iar cei din jur au fost păcăliţi”, se arată într-un raport întocmit de experţii Felix Staicu şi Mihai Bârloiu.

Aceştia susţin că toată lumea este manipulabilă prin ştirile citite, imaginile văzute la TV, prin postările de pe social media, prin interacţiunile cu celelalte persoane.

Citeste si Un lider al unei asociații de autism propune politicienilor un curs de conștientizare privind autismul

„Suntem bombardaţi în fiecare secundă cu informaţii, vizuale, auditive şi psihologice. Deoarece acestea ne influenţează caracterul şi viziunea asupra lumii trebuie să creăm un filtru personal care să separe informaţiile adevărate de cele false sau manipulate”, susţin experţii.

Ei mai atrag atenţia că, „prin asaltarea cu informaţii false, populaţia este introdusă într-o spirală de minciuni şi adevăruri parţiale care distrage atenţia de la lucrurile importante şi stârnesc lupte interne care divizează populaţia în tabere”.

Experţii susţin că cel mai important mod de apărare împotriva dezinformării este folosirea gândirii critice, dar şi verificarea informaţiei din multiple surse de încredere.

„Fiind asaltaţi cu informaţii în mod continuu, este important să ne dezvoltăm un filtru puternic care să separe adevărul de minciună, informaţia manipulată de cea reală şi care să încerce să înţeleagă scopurile negative urmărite de cei care au lansat informaţia. Este important să nu lăsăm sentimentele puternice să judece pentru noi (…). De asemenea, dacă ştirea prezentată trezeşte sentimente agresive şi divizive, este posibil ca informaţia să fie manipulată, iar conţinutul său trebuie verificat înainte să judecam sau să împărtăşim această informaţie cu ceilalţi.
Foarte important este verificarea informaţiei în multiple surse de încredere”, mai susţin experţii.

În 5 aprilie, experţii Intel4Patriam au lansat online un clip animat anti-dezinformare, demersul făcând parte dintr-un proiect mai amplu pe această temă.

Aici:

5 comentarii

  1. […] Dezinformarea poate avea efecte devastatoare la nivelul societăţii, putând produce diviziune între grupuri, tensiuni sociale, neîncredere în instituţiile statului, slăbirea statului de drept şi crearea unei confuzii generale, avertizează experţi în securitate internaţională, business şi IT din România – Intel4Patriam. Ei atrag atenţia că prin… Cititi mai multe aici: Studiu: Dezinformarea poate avea efecte devastatoare la nivelul societăţii […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here