Prof. univ. dr. Gheorghe Balint de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău – primul român care a primit FIEP International Cross of Honour on Physical Education

0
Prof.univ.dr.Gheorghe_balint_Universiatea_Vasile_Alecsandri_Bacau_2

Prof. univ. dr. Gheorghe Balint de la Facultatea de Ştiinţe ale Mişcării, Sportului şi Sănătăţii din cadrul Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău este primul român care a obţinut distincţia „FIEP International Cross of Honour on Physical Education” în cadrul Congresului Mondial al Federaţiei Internaţionale de Educaţie Fizică (FIEP), desfășurat la Foz do Iguazzu, Brazilia, în perioada 14-18 ianuarie 2017, scrie Ziar de Bacău.

Premiul reprezintă o încununare a activității sale începută la Universitatea din Bacău în anul 1992. În timp a fost delegat naţional în România al Federaţiei Internaţionale de Educaţie Fizică (din 2009) şi Vicepreşedinte FIEP Europe, Membru în Consiliul Director al Comisiei Naţionale de Disciplină Sportivă din Agenţia Naţională pentru Sport (2005-2006), Membru al Consiliului Ştiinţei Sportului din România (din 1997), Vicepreşedinte al Federaţiei Române de Schi Biatlon (din 2009), director şi membru în numeroase proiecte şi granturi de cercetare, autor a 14 cărţi şi peste 100 de articole ştiinţifice.

Prof. univ. dr. Gheorghe Balint: În Foz do Iguazzu „există (…) un alt sistem de valori şi de mentalitate în ceea ce priveşte activitatea fizică”

Profesorul român a regăsit în Brazilia, dincolo de momentele festive, o altă cultură în ceea ce privește modul în care este văzută activitatea fizică:

Foz do Iguazzu este un oraş cam de trei ori mai mare decât Bacăul, iar ceea ce m-a impresionat a fost că în cele patru zile cât a durat congresul mondial, peste 80 la sută din populaţia acestui oraș a participat activ la activitățile specifice acestui congres mondial. Şi nu din constrângere – spune profesorul Balint. Pentru că acolo toată lumea aleargă de la 6 dimineaţa, sălile de sport din şcoli şi universităţi sunt permanent deschise, toată lumea are acces la ele, în plus există şi un alt sistem de valori şi de mentalitate în ceea ce priveşte activitatea fizică. Imediat după difuzarea ceremoniei de decernare a acestei distincții mondiale la televizor oamenii mă recunoşteau, mă opreau pe stradă şi mă rugau să le scriu câte ceva pe tricouri. În plus, există implicare la cel mai înalt nivel politic. Preşedintele Braziliei sprijină personal Federația Internațională de Educație Fizică (FIEP), donând acestei federații o clădire cu terenul aferent în care FIEP a deschis «Casa do FIEP»”, a declarat acesta pentru sursa citată.

Prof. univ. dr. Gheorghe Balint împreună cu prof. univ. dr. Branislav Antala, președinte FIEP Europe, Slovacia și prof. Almir Gruhn, președinte FIEP World, Brazilia

Citește și: 85% dintre copiii din România petrec cinci ore pe zi pe pe rețelele sociale

 

Crucea Internaţională de Onoare în Educație Fizică reprezintă cea mai înaltă distincţie oferită pe plan internațional în acest domeniu și este acordată o dată pe an unei singure persoane din întreaga lume. La Congresul Mondial FIEP participat peste 2500 de participanți din 32 de ţări.

Sursă foto: www.ziarbacau.ro

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here