UPDATE: Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, nu vrea universitate chineză în metropolă

Două dintre aceste străzi se vor numi „Hong Kong liber” și „Dalai Lama”

2

China a reacţionat furios după decizia autorităţilor locale din Budapesta de a redenumi străzile limitrofe unui viitor campus universitar chinez pentru a sublinia presupuse încălcări ale drepturilor comise în China.

Ministerul chinez de Externe a descris autorităţile din capitala maghiară ca „demne de dispreţ”. Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karácsony, s-a opus lung timp înfiinţării filialei europene a Universităţii Fudan din China.

Știre inițailă

Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, a anunțat că va redenumi patru străzi din capitala Ungariei, în semn de protest față de planurile de construcție a unei universități chineze în oraș, relatează BBC.

Două dintre aceste străzi se vor numi „Hong Kong liber” și „Dalai Lama”.

Străzile se află într-o zonă în care Universitatea Fudan intenționează să-și deschidă noul campus, o mișcare susținută de guvernul premierului Viktor Orban.

În schimb, Karacsony și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „cumpărarea influenței chineze” în Ungaria.

Opozanții lui Orban sunt tot mai îngrijorați de apropierea sa de țări precum Rusia, China și Belarus, precum și de legislația menită să limiteze independența mass-media și învățământul superior.

Vezi și Petiție pentru izolarea copilului a cărui mamă urmează să se întoarcă din China

Universitatea Fudan este una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din China. Campusul de la Budapesta, care ar urma să fie finalizat până în 2024, va fi primul din Uniunea Europeană.

„Sperăm totuși că proiectul nu se va face, dar dacă se va face, vor trebui să suporte aceste nume”, a spus Karacsony într-o conferință de presă.

Noile nume de străzi se concentrează pe încălcări ale drepturilor omului pentru care este acuzată China.

Dalai Lama, liderul spiritual exilat al Tibetului, a fost etichetat de Beijing ca separatist periculos. O altă stradă vizează mișcarea prodemocrație din Hong Kong, unde au avut loc proteste uriașe împotriva legislației impuse de Beijing.

O a treia stradă va fi redenumită Drumul Martirilor Uiguri, după grupul etnic musulman despre care guvernele internaționale spun că a fost victima abuzurilor continue și a genocidului în regiunea Xinjiang, China. A patra stradî, Episcopul Xie Shiguang, se referă la un preot catolic chinez persecutat.

China a negat toate acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.

Vezi și Actorii unguri protestează împotriva gunernului Orban

„Acest proiect Fudan pune la îndoială multe dintre valorile pe care Ungaria și le-a asumat acum 30 de ani”, la căderea comunismului, a spus Karacsony.

Costurile de construcție să ar urma să fie de aproximativ 1,8 miliarde de dolari, mai mult decât a cheltuit guvernul Orban pe întregul său sistem de învățământ superior în 2019, potrivit documentelor obținute de Direkt36, o publicație de investigații din Ungaria.

Aproximativ două treimi din maghiari nu susțin universitatea chineză, potrivit institutului liberal Republikon.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here