Alfabetizarea digitală, inclusă de OECD într-o nouă Recomandare privind Copiii și Mediul Digital

0
Foto: smark.ro

Promovarea alfabetizării digitale ca instrument esențial pentru a răspunde nevoilor pe care le au copiii în mediul digital a fost inclusă de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică într-o nouă Recomandare privind Copiii și Mediul Digital. Recomandarea, emisă la începutul acestei săptămâni, vorbește despre acțiunile pe care autoritățile statale ar trebui să le ia pentru a proteja copiii, pentru a servi intereselor și a garanta drepturile acestora în mediile digitale.

  • Recomandarea, publicată pe 31 mai 2021, reprezintă o actualizare a unei recomandări vechi de 9 ani, mult mai sumară. Documentul are drept scop să “sprijine guvernele în crearea condițiilor pentru protejarea copiilor în mediul digital, lucru cu atât mai important în timpul crizei Covid-19 și în perioada de redresare, când riscurile pot fi exacerbate”.

Printre propunerile OECD se numără atât măsuri legale, acțiuni de protejare a datelor private, de încurajare a activităților benefice în mediul online, cât și măsuri menite să sporească posibilitatea copiilor de a face față provocărilor din spațiul digital.

Vezi și Primarul liberal al Budapestei, Gergely Karacsony, nu vrea universitate chineză în metropolă

Alfabetizarea digitală, în materialul OECD
OECD recomandă promovarea acesteia în special prin:

  • Clarificarea riscurilor digitale, în funcție de vârsta copiilor, maturitate, circumstanțele de trai
  • Armonizarea terminologiei folosite pentru a informa publicul
  • Sprijinirea copiilor în efortul acestora de a înțelege cum sunt colectate datele personale, cum sunt prezentate terților etc.; de a evalua critic informația, pentru a crește reziliența în fața dezinformării; înțelegerea Termenilor de folosire, a proceselor de moderare și a acțiunilor de remediere, a modurilor cum acestea pot fi folosite în cazul conținuturilor dăunătoare
  • Măsurarea regulată a abilităților copiilor în domeniul alfabetizării digitale

Aceste propuneri însoțesc altele, ce vizează reducerea riscurilor și întărirea beneficiilor folosirii mediilor digitale. Printre acestea:

  • Sprijin pentru părinți și îngrijitori în înțelegerea riscurilor și beneficiilor prezenței online/offline
  • Înțelegerea și educarea copiilor și părinților în privința colectării și folosirii datelor personale
  • Susținerea acestora în accesarea tehnologiilor necesare, dar și în accesarea unor servicii ce ar putea rezulta din activități în mediul online, precum cele de natură psihosocială, legală, terapeutică etc
  • Promovarea libertății de expresie, cu respectarea drepturilor omului și a drepturilor copiilor

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: edupedu.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here