Actorii unguri protestează împotriva gunernului Orban

0

Sute de unguri au protestat duminică contra proiectului de reformă a prestigioasei Universităţi de Artă Teatrală şi Cinematografică din Budapesta, care, se tem ei, va aduce şcoala sub un mai mare control guvernamental, informează Reuters.

 

Protestatarii, mulţi dintre ei studenţi şi personal universitar, actori şi scriitori, au purtat pancarte şi au ţinut discursuri în faţa clădirii principale, denunţând schimbările prevăzute.

„Guvernul a prejudiciat deja mult cultura maghiară şi trebuie să ridicăm vocea împotriva a ceea ce plănuieşte să facă acum”, a spus Jozsef Mate, un fan al teatrului, participant la protest.

Un proiect de lege introdus în parlament pe 26 mai prevede transferarea dreptului de proprietate asupra instituţiei publice, veche de 155 de ani, către o fundaţie privată.

Avem cea mai detaliată fotografie de pe Marte trimisă de roverul Curiosity

Guvernul susţine că noua structură va face cea mai importantă instituţie a ţării de pregătire a actorilor şi regizorilor de teatru şi film mai flexibilă şi mai eficientă şi va ajuta şcoala să acceseze mai multe fonduri.

Guvernul a remodelat deja în acelaşi mod Universitatea Corvinus, o importantă şcoală de economie, şi este în curs reorganizarea altor şapte şcoli.

Faptul că universităţile în cauză vor fi conduse de către un consiliu de administraţie „nu numai că diminuează influenţa statului asupra acestor şcoli, dar o elimină complet”, a declarat joi Gergely Gulyas, şeful de personal al prim-ministrului.

Dar criticii spun că administratorii vor fi numiţi de guvern şi li se va da dreptul să-l numească pe şeful instituţiei într-un mod netransparent, fără consultarea profesorilor sau a studenţilor.

Instituţia va fi administrată de o fundaţie, prin care guvernul poate exercita un control total asupra universităţii”, spune o petiţie iniţiată de studenţi.

Primul ministru Viktor Orban şi-a extins influenţa asupra majorităţii categoriilor sociale din ţară în timpul guvernării sale de zece ani.

Uniunea Europeană l-a criticat de mult pentru politicile sale despre care spune că ameninţă statul de drept impunând controlul partidului său asupra sistemului judiciar, mass-media şi instituţiilor academice.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here