Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: Româna – în primele 20 de limbi vorbite

0

Româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 – 7.000 de pe planetă, afirmă președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop. Pentru președintele Academiei, „limba română este efigia cea mai pregnantă a românilor”.

„Prin limba noastră comunicăm şi ne prezentăm lumii cu literatura română, adică acea pleiadă de lumi recreate de scriitorii români, de la cronicari încoace. În rândul celor 6.000 – 7.000 de limbi vorbite de pe planetă, româna se află – în funcție de criterii obiective, fixate de neromâni – între primele 15 – 20, ceea ce nu este puțin lucru. (…) Să o păzim așa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi să o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feților şi fetelor noastre”, spune Ioan-Aurel Pop, într-o declarație acordată AGERPRES, cu prilejul aniversării Zilei Limbii Române.

„Limba este ca un organism viu, care se naște, crește, se dezvoltă, îmbătrânește şi moare odată cu poporul care a creat-o şi căruia i-a servit ca mijloc de comunicare. De aceea, vorbim de limbi vii şi de limbi moarte. A noastră este vie şi oricât de contaminată este cu neologisme, cu barbarisme, cu hiperurbanisme, cu prescurtări sau cu SMS-uri năstrușnice, nu trebuie să ne temem. Limba română are puterea de a rămâne ea însăși, în ciuda variatelor influențe”, consideră Ioan-Aurel Pop.

Citește și Primăria Capitalei își dorește să construiască un pasaj care să lege Politehnica de Regie

El subliniază că „nu poți fi român dacă nu vorbești românește, deși poți vorbi românește fără să fii român”.

„În ciuda unor elucubraţii născute din prea multă iubire, din rea-voință, din ignoranță sau din dorința de a epata (de exemplu: limba română este limba dacică eternă şi nu are nicio legătură cu limba latină; limba română este o limbă balcanică, fără personalitate, sistematizată abia în secolul al XVIII-lea prin relatinizarea sa de către Școala Ardeleană; româna este o limbă în care nu ar trebui să ne mai exprimăm, ci să o folosim doar pentru imprecații etc.), limba noastră rămâne viața noastră ca popor. Nu există popor pe lumea asta care să nu își prețuiască, îngrijească şi conserve limba. La fel fac ori ar trebui să facă şi românii. Că unii s-au plictisit să audă că limba noastră este ‘ca un fagure de miere’ sau că este ‘limbă sfântă, limba vechilor cazanii’ sau că este principala formă de comunicare verbală şi scrisă a poporului român – este treaba lor. Azi este mai ușor decât odinioară să te cufunzi în altă limbă, în altă limbă de comunicare. Evident, nu va fi precum limba care vine de la mamă şi de la bunică, dar, pentru urmași, se pot schimba şi mamele şi bunicile”, spune președintele Academiei.

Profesorul Ioan-Aurel Pop amintește că Academia Română a finalizat, în anul 2000, Dicționarul Tezaur al Limbii Române, „un monument menit să învingă timpul”.

„Noi, care ‘locului ne ținem’, ne-am cultivat limba, am normat-o, i-am stabilit o gramatică şi am scos-o în lume. Academia Română, încă de la înființare, s-a îngrijit de corectitudinea limbii şi de zestrea ei. În mai bine de un secol, lingviștii români de la Academie au creat Dicţionarul Tezaur al Limbii Române, început înainte de 1900 şi terminat după anul 2000. Este un monument menit să învingă timpul, în zeci de volume şi cu aproape 200.000 de cuvinte, comentate şi definite după regulile științei. Mai sunt atlasul lingvistic, colecția de literatură română (în aproape 250 de volume) şi câte altele! Mie îmi place să spun că cea mai importantă creație spirituală a poporului român este limba română. S-o păzim așa cum ne îndemna cândva Ienăchiţă Văcărescu şi s-o dăm frumoasă, caldă, curată şi strălucitoare feților şi fetelor noastre!”, mai spune Ioan-Aurel Pop.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în fiecare an pe data de 31 august. Ea a fost instituită prin Legea 53/2013. Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată în 2011, când 166 de parlamentari din toate grupurile politice au depus la Senat un proiect de lege în acest sens. Actul normativ a fost aprobat de Senat în ședința din 6 decembrie 2011 şi de Camera Deputaților la 19 februarie 2013. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Citește și Care sunt motivele pentru care tinerii renunță la facultate?

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here