Noua strategie în educație: „presiune crescută” pentru mobilizarea elevilor

1

Anul școlar 2019-2020 va începe pe 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât începea în mod obișnuit, și se va termina pe 12 iunie, a declarat, Ecaterina Andronescu. Vacanța intersemestrială nu va mai fi la începutul lunii februarie, ci în perioada Sărbătorilor de iarnă. Totodată, Ministrul Educației anunță și faptul că elevii de clasa a VII-a vor susține peste o lună simularea Evaluării Naționale. MEN susține că această măsură are ca scop creșterea performanțelor copiilor la examene.

Ecaterina Andronescu vrea evaluări anuale pentru elevii de liceu. Creșterea presiunii cu privire la examenul final ar putea ridica rata de promovabilitate la Bacalaureat: „Dacă ne uităm la examenul de Bacalaureat, o să vedem că avem licee unde promovarea este peste 95% și licee unde este zero sau între zero și 25%. Avem evaluări la clasele a II-a, a IV-a, a VI-a, acum facem simulare la a VII-a, avem evaluare la a VIII-a și ne-ar mai trebui ceva, că în liceu, de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a, nu avem deloc. Poate facem simulare în fiecare an, ca să creștem presiunea cumva asupra lor să se pregătească pentru examenul final. Poate creștem numărul de ore remediale”, a declarat ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă.

Sporuri de suprasolicitare

După ce în urmă cu câteva zile consilierii școlari și profesorii logopezi au semnalat la Ministerul Educației faptul că sunt singurele cadre didactice care nu au primit sporul de suprasolicitare, Andronescu a anunțat că ministerul pe care îl conduce va lua măsuri în acest sens: „Încercăm să găsim o soluție cu privire la profesorii logopezi și psihologi școlari, pentru a primi sporul de 10%. Deocamdată, Legea 153 vorbește clar despre faptul că profesorii de predare îl primesc. Dacă vom reuși să găsim o formulă legislativă, nu avem nimic împotrivă să încercăm să facem și acest lucru. În prezent, nu avem bază legală să le dăm acești bani”, a spus ministrul.

Vouchere pentru rechizite

Ministrul Educației a revenit și asupra discuției legate de ghiozdanul gratuit cu rechizite: „Intenționăm ca în aceste resurse să cuprindem pentru elevii din ciclul gimnazial și două cărți – Limba română și Matematica, manuale care să rămână la ei pentru că le sunt utile pentru Evaluarea de la clasa a VIII-a. Pentru echipamentul sportiv se dau vouchere și fiecare își cumpără potrivit măsurii costum de trening și adidași”, a declarat Andronescu.

360.000 de elevi au primit, la începutul anului școlar 2018-2018, ghiozdane complet echipate de la MEN.

Citește și Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul Masă caldă în școli, până la a-l generaliza

un comentariu

  1. […] Anul școlar 2019-2020 va începe pe 9 septembrie, cu o săptămână mai devreme decât începea în mod obișnuit, și se va termina pe 12 iunie, a declarat, Ecaterina Andronescu. Vacanța intersemestrială nu va mai fi la începutul lunii februarie, ci în perioada Sărbătorilor de iarnă.… Cititi mai multe aici: Noua strategie în educație: “presiune crescută” pentru mobilizarea elevilor […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here