Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul ”Masă caldă în școli”, până la a-l generaliza

3

Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), că își dorește extinderea programului “Masă caldă în școli” și le-a cerut primarilor să identifice locuri pentru amplasarea unor cantine în sistem modular în apropierea unităților de învățământ.

“Avem un proiect-pilot prin care 50 de școli din zonele cu cele mai multe probleme sociale beneficiază de masă caldă. Vrem să creștem acest proiect până la a-l generaliza. Anul acesta avem resurse financiare în buget să căutăm soluții de a adăuga lângă școală o cantină – tot așa în sistem modular, pentru că acesta este un sistem extrem de rapid pentru construcție, vine echipat cu tot ce îi trebuie. O să începem cu școlile cu un număr mai mare de elevi și aici sigur că sprijinul pe care dvs ni-l acordați este extraordinar de important și aș vrea să ținem aproape pentru dezvoltarea acestui proiect, care va merge mai departe cu creșterea performanței școlilor noastre. (…) Pentru a rezolva problema cantinei trebuie să vă gândiți la locul pe care trebuie să plantăm cantina: lângă școală, în curtea școlii, lipită de școală, să veniți cu o soluție”, a spus Ecaterina Andronescu.

65 de milioane de lei pentru cele 1.460 de școli care au grupurile sanitare în curte

Ecaterina Andronescu a reamintit că în acest an sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educației 65 de milioane de lei pentru plasarea lângă școli a containerelor moderne prevăzute cu baie, în cazul celor 1.460 de școli care au grupurile sanitare în curte.

“Din păcate, cele 1.460 de școli se află în localități care nu au apă. Ca urmare, pentru a rezolva această problemă avem nevoie de sprijinul dumneavoastră, să realizăm o fosă septică și un puț pentru a aduce apă în grupurile sanitare. Am căutat soluții care să vă simplifice și să rezolve mai rapid acest proiect și există un sistem modular, pe care țări precum Elveția îl folosesc în mod curent, în așa fel încât să nu dureze foarte mult rezolvarea acestui proiect”, a explicat ea.

Alipirea unor clase profesionale la școlile generale din sate ar putea reduce abandonul școlar

Andronescu a precizat că în acest an bugetul MEN prevede o “sumă importantă” pentru acordarea de rechizite gratuite tuturor copiilor din mediul rural. A vorbit și despre posibilitatea alipirii unor clase profesionale la școlile generale din sate.

“Dacă tot vorbim de școlile din mediul rural, vă adresez rugămintea să ne sprijiniți să reducem abandonul școlar, și acolo unde dumneavoastră considerați că cei care pleacă din sat spre clasa a noua, într-o școală profesională sau într-un liceu la oraș, ar putea să rămână în sat, luăm o clasă profesională de la oraș și o aducem acolo și o lipim de școala generală pe care o avem în satele noastre, și în felul acesta profesionalizăm local acești copii”, a spus ea.

2.300 de microbuze școlare, destinate comunităților locale

Ecaterina Andronescu a menționat că în bugetul Ministerului Dezvoltării sunt prevăzuți bani pentru achiziționarea a 2.300 de microbuze școlare, destinate comunităților locale. Totodată, ea a lansat un apel la adresa primarilor să îi convingă pe profesori să renunțe la navetă.

“Satele noastre s-au depopulat și este aceasta, poate, cea mai cruntă realitate cu care ne confruntăm. De aceea, probabil că nu ar fi de neluat în seamă să vedem cum găsim formulele ca cei care nu sunt foarte hotărâți să nu mai plece. Este extrem de important pentru România de astăzi să nu își mai piardă cetățenii și chiar să îi aducem înapoi pe cei care au plecat. Sigur, din acest punct de vedere, școala joacă un rol foarte important. (…) Vă adresez rugămintea să colaborați cu profesorii din școli și să îi țineți aproape de dumneavoastră, și dacă se poate să îi facem să renunțe la navetă, pentru ca să stea mai mult în școală și să se ocupe de copiii noștri, este ceea ce ne dorim pentru creșterea performanței școlare”, a declarat ministrul.

Citește și Andronescu vrea în fiecare clasă o tablă inteligentă și pe fiecare bancă un laptop

3 comentarii

  1. […] Ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a declarat luni, la Adunarea generală a Asociației Comunelor din România (ACoR), că își dorește extinderea programului “Masă caldă în școli” și le-a cerut primarilor să identifice locuri pentru amplasarea unor cantine în sistem modular în apropierea unităților de învățământ.… Cititi mai multe aici: Ecaterina Andronescu: Vrem să dezvoltăm programul ”Masă caldă în școli”, până la a-l gen… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here