Andronescu vrea în fiecare clasă o tablă inteligentă și pe fiecare bancă un laptop

0

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat că una dintre principale priorități ale mandatului său este dotarea fiecărei clase cu o tablă inteligentă, iar fiecare elev să aibă pe bancă un laptop, școlile fiind momentan dotate necorespunzător, cu calculatoare de acum 20 de ani.

Ea a participat la evenimentul de lansare a platformei de educație financiară TAXEDU, un proiect-pilot al Uniunii Europene, creat cu scopul de a-i educa pe tineri cu privire la taxe și impozite și la felul în care acestea le influențează viețile.

“Este adevărat că taxele și impozitele ne proiectează viitorul în măsura în care o parte importantă dintre aceste taxe merg către educație și fac educația mai performantă. Spun acest lucru cu toată îngrijorarea pe care o am legată de momentul pe care îl trăim acum în educație. Aș vrea să evoc în fața dumneavoastră faptul că anul 2018 ne-a adus în situația să avem, la examenul de evaluare de la clasa a VIII-a, 55.000 de absolvenți care nu au luat nota 5 la acest examen, din 150.000, ceea ce fără îndoială este o dramă. Este o dramă a sistemului de educație, dar este o și dramă a acestei țări, în egală măsură”, a spus Andronescu.

Sistemul educațional are nevoie de sprijin

Aceasta consideră că sistemul educațional nu se mai poate susține singur și are nevoie de implicarea mediului de afaceri.

“Rugămintea mea este de a fi împreună cu școala în încercarea de a aduce un plus sistemului educațional. Pentru că eu cred că sistemul educațional nu mai poate să se refacă doar prin propriile forțe, are nevoie de companiile de stat, de companiile private, în încercarea aceasta de a face școala mai performantă”, a susținut ministrul.

Școlile din România încă au calculatoare de acum 20 de ani

Andronescu a arătat că în școlile din România se lucrează în prezent cu calculatoare de acum 20 de ani.

“Este absolut nepotrivit pentru momentele pe care le trăim și, de aceea, unul dintre obiectivele majore ale acestui mandat al meu, care nu știu cât va fi, este încercarea de a aduce în fiecare sală de clasă o tablă inteligentă și pe banca fiecărui elev un laptop. Cred că este minimul necesar pe care trebuie să-l facem în așa fel încât, pentru această generație, obișnuită într-o proporție copleșitoare de acasă cu tableta, o generație pentru care componenta memoriei vizuale este mult mai dezvoltată, în dauna celorlalte componente, să creștem în școală achizițiile pe care ei le au în educație în timpurile de acasă sau în învățământul preșcolar”, a continuat ministrul Educației.

Ea le-a spus guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, și secretarului de stat din Ministerul Finanțelor, Oana Iacob, prezenți la eveniment, că le va adresa frecvent rugămintea de a sprijini sistemul de învățământ.

“Pentru că nu este un sprijin pe care îl dați unei persoane așezate temporar pe scaunul de acolo, dar cred că dăm un sprijin României prin modul în care formăm elevii în școlile noastre”, a precizat Andronescu.

România trăiește o dramă

În opinia sa, România trăiește astăzi o dramă legată de migrația românilor.

“În anul 2001, în primul meu mandat, aveam în sistemul de învățământ 4,2 milioane de elevi. Astăzi avem 2,9 milioane de elevi. Această scădere dramatică nu are cum să nu afecteze companiile, instituțiile de stat. Ca urmare, cred că în strategia de dezvoltare a României atenția pentru a încerca să limităm migrația trebuie să fie așezată pe podiumul preocupărilor tuturor celor care se uită cu ochii larg deschiși la ceea ce înseamnă România secolului al XXI-lea”, a mai arătat Andronescu.

Citește și Ecaterina Andronescu vrea să schimbe legea educației

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here