”Născut pentru sport” cu Elisabeta Lipă, Alina Dumitru, Helmuth Duckadam şi Valeria Răcilă

1

Proiectul naţional “Născut pentru sport”, iniţiat de Asociaţia Junior Sport, a fost lansat oficial, miercuri, în cadrul unui eveniment la care au participat printre alţii foşti mari sportivi ai României precum Elisabeta Lipă, Alina Dumitru, Helmuth Duckadam şi Valeria Răcilă.

Una dintre principalele acţiuni ale proiectului desfăşurat în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 şi Ministerul Educaţiei Naţionale este “Azi sunt profu’ tău de sport”, în cadrul căruia foşti campioni şi medaliaţi olimpici vor preda ore de educaţie fizică în mai multe şcoli din Sectorul 5 al Capitalei.

“Sunt onorat să contribui la acest proiect şi vreau să le mulţumesc tuturor campionilor care au acceptat să se alăture pentru a promova şi a împărtăşi din amintirile şi emoţiile pe care le-au trăit copiilor din Sectorul 5. Când eram copil îi urmăream cu emoţie şi trăiam alături de aceşti sportivi în competiţiile internaţionale. M-aş bucura foarte mult ca prin intermediul lor să găsim în Sectorul 5 cât mai mulţi copii care să ajungă la un moment dat să repete performanţele lor. Pentru că, din păcate, avem probleme în sport. După cum am văzut, ratăm calificări la competiţii importante şi de aceea foştii sportivi merită aplauze pentru că vin alături de noi să găsim noi talente şi să dea înapoi din dragostea pe care au primit-o de-a lungul carierelor lor”, a declarat primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Acesta a adăugat că în perioada următoare se va concentra pe deschiderea terenurilor şi sălilor de sport din şcoli către copiii care vor să facă sport: “Îmi doresc să deschidem curtea şcolii pentru copii, pentru că şi noi, la rândul nostru, făceam sport şi mişcare în curtea şcolii. De aceea vrem ca în perioada următoare să punem vestiare şi toalete la terenurile de sport din cadrul şcolilor, să asigurăm paza lor şi în acest fel să îi atragem pe copii către sport”.

Citește și Mădălina, profesoara de sport din Bucureşti care a urcat pe Vârful Mont Blanc! Ce este sportul? Relaxare sau muncă până la epuizare?

 

Multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă, în prezent preşedintă a Federaţiei Române de Canotaj, a declarat că sportul românesc are nevoie de o bază de selecţie cât mai largă. “Sunt fericită să fiu alături de acest proiect ambiţios, copiii au nevoie de modele în aceste vremuri pentru a veni la sport. Pentru că în acest moment avem nevoie mai mult decât oricând ca ei să facă mişcare, să facă sport. După cum se ştie selecţia pentru sportul de performanţă este una extrem de dificilă pentru toate disciplinele, nu numai pentru canotaj”, a precizat Lipă.

Fostul fotbalist Helmuth Duckadam a menţionat că de abia aşteaptă să conducă o oră de educaţie fizică la o şcoală. “Este absolut fantastic ceea ce face reuşeşte să facă Asociaţia Junior Sport. Mă bucur că fac parte din acest program şi pot să spun că de abia aştept să fiu profesor pentru prima oară în viaţa mea la o şcoală. Se ştiu problemele cu selecţia şi de aceea sper că prin intermediul nostru copiii să vină din nou la sport”, a afirmat fostul portar.

La rândul său, fosta campioana olimpică la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen, care ocupă funcţia de preşedintă a Bucharest Running Club, organizatorul Maratonului Internaţional Bucureşti, a menţionat că este extrem de important ca tinerii să facă sport. “Noi avem la fiecare ediţie a maratonului în diferite curse peste 3.800 de copii, copii cu vârste de la 0 la 18 ani. Toţi trebuie să susţinem şi să încurajăm sportul în rândul copiilor. Îmi doresc ca acest proiect să se extindă cât mai curând şi în ţară”, a adăugat Răcilă.

Campioana olimpică la judo de la Beijing 2008, Alina Dumitru, a subliniat importanţa proiectului “Născut pentru sport”. “Mă bucur să fac parte din acest proiect şi să ajut cât pot copiii. Noi, foştii sportivi, suntem modele pentru cei mici. Trebuie să îi ajutăm să îşi urmeze visurile, dar mai întâi trebuie să facă mişcare”, a precizat Alina Dumitru.

Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat că pentru a reveni acolo unde a fost o dată, sportul românesc are nevoie de o susţine mai mare din partea statului. “Sportul nu trebuie să fie încurcat de problemele politice. Sportul nu are de-a face deloc cu politicul, dar de multe ori depinde de el. 0,048% din PIB pentru sport este o subfinanţare cu care ne luptăm zi de zi şi sperăm ca în viitor aceste lucruri să se corecteze”, a spus Romanescu.

Proiectul “Născut pentru Sport”, iniţiat de Asociaţia Junior Sport împreună cu partenerii Primăria Sectorului 5 şi Ministerul Educaţiei Naţionale-România, se va desfăşura în perioada noiembrie 2019-iunie 2020. În cadrul acţiunii “Azi sunt profu’ tău de sport!”, care va avea loc în intervalul 2-17 decembrie, foşti mari campioni ai României vor susţine o oră de educaţie fizică şi sport cu elevii din şcolile din Sectorul 5 al Capitalei.

Totodată, în cadrul evenimentului de miercuri a fost lansată şi ediţia naţională a revistei “Născut pentru sport”. Acest prim număr al revistei a fost tipărit în 10.000 de exemplare, fiind realizat cu sprijinul mai multor federaţii sportive precum Federaţia Română de Tenis de Masă, Federaţia Română de Tenis, Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Handbal, Federaţia Română de Kempo, Federaţia Română de Haltere, Federaţia Română de Lupte, Federaţia Română de Rugby, Federaţia Română de Karate Kyokushin.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here