Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019, deși fuseseră inițial respinși

1

Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019, inclusiv în cazul celor care au primit de la psihologi aviz că sunt pregătiți să parcurgă școala și fuseseră inițial respinși.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul Educației a trimis în această dimineață inspectoratelor școlare o notă care permite înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 31 decembrie 2019. Problema care se ridică acum este ce se întâmplă în județele în care psihologii CJRAE nici nu i-au primit la evaluarea psihosomatică pe copiii de această vârstă, având în vedere că prima etapă de înscrieri în clasa pregătitoare se încheie vineri.

Nota trimisă de Ministerul Educației către Inspectoratele școlare

„Ca urmare a solicitărilor primite din partea părinților, facem precizarea că în procesul de înscriere a copiilor în învățământul primar situațiile particulare menționate la art. 53 alin. 2 din Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2019-2020 aprobată prin OMEN nr. 3.181/2019 inclusiv cele referitoare la copiii care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2019 vor fi analizate și soluționate la nivelul Comisiilor Județene, respectiv Comisiei Municipiului București, cu aplicarea prevederilor articolului menționat și respectând etapele prevăzute în calendarul de înscrieri”.

Inspectoratul București: Vom da curs celor peste 150 de solicitări din partea părinților ai căror copii împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019

Contactată de Edupedu.ro, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar București, Marina Manea, a confirmat informația și a declarat că, „începând de astăzi, primind această decizie de la Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va da curs celor peste 150 de solicitări venite din partea părinților ai căror copii împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019”.

Părinții trebuie să depună din nou cerere la ISMB, până vineri la ora 10:00

Părinții copiilor care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019 și care au avizul psihologilor să meargă la școală, dar fuseseră inițial respinși de la înscriere, trebuie să depună o nouă cerere la ISMB pentru înscrierea în clasa pregătitoare 2019-2020. Termenul de depunere a solicitărilor la ISMB este până vineri, 22 martie, ora 10:00.

150 de copii au fost respinși, deși aveau aviz psihosomatic de la specialiști

În București, în jur de 150 de copii au primit aviz psihosomatic favorabil de la specialiștii CMBRAE să meargă la școală în anul școlar 2019-2020, însă au fost respinși de Inspectoratul București la înscrierea în clasa pregătitoare, pe motiv că nu au vârsta necesară pentru școală.

Ministerul Educației a schimbat metodologia de înscrieri anul acesta, astfel încât toți copiii născuți după 1 ianuarie 2014 au fost respinși inițial de la înscrierea în clasa pregătitoare, deși în toți anii trecuți copiii aflați în situații similare au fost primiți la școală în baza avizului emis de psihologi.

Părinții au acuzat Ministerul că a schimbat regulile de intrare în școală fără să anunțe public lucrul acesta și întreabă de ce le-a mai permis să meargă cu copiii la evaluarea psihosomatică și, în consecință, să le creeze așteptări false. Concret, acești copii au trecut prin emoțiile evaluării, au aflat cu bucurie că au trecut examinarea și intră la școală, după care școala i-a respins.

Practic, Ministerul Educației a pus inițial limită la înscrierea în primele etape la clasa pregătitoare pentru copiii de 5 ani și 8 luni. Cei care au 5 ani și 7 luni sau mai puțin nu au mai fost acceptați la înscriere. Până anul acesta, dacă evaluarea psihosomatică le-o permitea, copiii se puteau înscrie la școală indiferent de vârstă încă din prima etapă.

Ce spune legislația

Părinții copiilor care fac 6 ani până pe 31 august 2019 sunt obligați să îi înscrie în clasa pregătitoare. Au posibilitatea de a merge la școală și micuții care împlinesc această vârstă în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, dar aici nu mai este vorba despre obligativitate; ei pot fi înscriși dacă primesc aviz după evaluarea psihosomatică.

Până anul acesta, în același calendar de înscrieri intrau și copiii care împlineau 6 ani după luna decembrie, dacă aveau avizul psihologului.

Citește și KPMG România lansează primul automat de recrutare pentru studenți

Anul acesta, toți copiii care au mai puțin de 5 ani și 8 luni când va începe școala au fost respinși până acum de comisiile de înscriere la școală în București, deși au trecut evaluarea psihosomatică.

Ministerul Educației precizează și în comunicatul din 11 martie în care anunță numărul de copii înscriși până atunci, că “între 12 și 19 aprilie, inspectoratele școlare vor centraliza și soluționa cererile părinților/tutorilor legal instituiți/reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși în vreo unitate de învățământ. De asemenea, va fi soluționată orice altă situație privind înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului”.

un comentariu

  1. […] Ministerul Educației schimbă procedura de înscriere la clasa pregătitoare și acceptă copiii care împlinesc 6 ani după 31 decembrie 2019, inclusiv în cazul celor care au primit de la psihologi aviz că sunt pregătiți să parcurgă școala și fuseseră inițial respinși. Potrivit surselor Edupedu.ro, Ministerul… Cititi mai multe aici: Ministerul Educației acceptă înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 3… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here