Înviorare inedită la o școală din Sibiu, unde elevii și profesorii dansează zumba dimineața

1

În fiecare dimineață însorită, elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” din comuna Rășinari, Sibiu, au o metodă inedită de înviorare – dansează zumba timp de trei minute, după care cântă imnul național și apoi intră la ore, cu o stare de bine, spune directoarea instituției de învățământ, profesoara Daniela Secu.

Totul a început anul trecut, când directoarea Daniela Secu, profesoară de limba și literatura română, i-a invitat atât pe elevi, cât și pe colegii ei profesori, să cânte dimineața imnul național, în curtea școlii, atunci când condițiile meteo sunt bune.

“Eu am avut o idee, fiind an centenar anul trecut, am zis hai să cântăm imnul. Dimineața am făcut un program standard, dar când am văzut că elevii (…) au început să întârzie, atunci am zis hai să facem ceva plăcut înainte. Mi-a venit ideea să dansăm cu ei, să facem un pic de mișcare înainte și după aceea să cântăm imnul și să intrăm la ore”, a declarat directoarea școlii.

Ca să-i atragă pe cei 330 de elevi să învețe imnul național și să îl cânte cu plăcere, directoarea le-a propus profesorilor de sport să-i învețe pe copii să danseze zumba, pentru a se bucura împreună pe ritmul muzicii.

“La ora 07:55 dimineața începe zumba, trei minute, până la 07:58 și pe urmă două minute se cântă imnul până la fix și după aceea se sună de intrare”, spune directoarea Daniela Secu.

Publicată de Glasul Școlii Octavian Goga pe Marţi, 5 martie 2019

Părinții, preocupați de pericolul de îmbolnăvire a copiilor

Inițial, unii părinți nu au fost de acord cu imnul cântat dimineața, de teamă să nu se îmbolnăvească copiii. Așa i-a venit directoarei ideea să-i “invite” la dans pe elevi și profesori.

“Prima dată părinților nu le convenea că se cânta imnul, spuneau că pot răci copiii dimineața dacă cântă imnul, pentru că își folosesc corzile vocale. După care le-am explicat, uite la niște campionate naționale, dacă nu au știut să cânte imnul sau nu știi că ai o apartenență la o țară, la un neam, te poate descalifica. (…) Anul trecut erau elevi care după vreo lună nu știau că trebuie să stea drepți, nu știau să cânte imnul. Atunci am zis să restabilesc o ordine firească a lucrurilor și au avut program să învețe imnul. Pe urmă au început să cânte dimineața când e timp frumos. Când plouă, nu. Zumba le-a plăcut enorm. Copiii efectiv se bucură când dansează zumba și văd că și unii dintre profesori dansează cu elevii. Ne bucurăm toți. Înviorarea este într-un mod plăcut, original, ca să ne bucurăm de o stare de bine”, explică directoarea.

Această înviorare ajută elevii să facă mișcare

Potrivit directoarei Școlii Gimnaziale “Octavian Goga” din Rășinari, acest dans de dimineață îi ajută pe elevi și să facă mișcare, pentru că, în cazul unora este o mare problemă, deoarece nu le place să facă sport. Ea a povestit că zumba nu a fost de la început un dans plăcut de toată lumea. Spre exemplu, băieții au refuzat, spunând că este un dans pentru fete. În prezent, atât fetele, cât și băieții, dansează zumba, după ce au învățat pașii.

“Unii dansează, alții nu. La unii le e rușine. Treptat și cei care sunt rușinoși încep să danseze. De obicei, fetele fac zumba. După ce am văzut că nu vor să danseze băieții, le-am zis la orele de sport să mai repete cu ei, pentru că nu știau pașii. Unii băieți dansează, alții nu. Nu îi forțez. Prima dată și unii profesori erau reticenți la idee. Când este soare și e cald, zici că ești pe litoral aici, se aude muzica la unison”, arată directoarea Daniela Secu.

Intonarea imnului național dimineața la școala din Rășinari se face pentru că directoarea consideră că este bine pentru copii să aibă “niște valori, niște principii, care să le rămână pentru o viață”.

un comentariu

  1. […] În fiecare dimineață însorită, elevii și profesorii de la Școala Gimnazială ”Octavian Goga” din comuna Rășinari, Sibiu, au o metodă inedită de înviorare – dansează zumba timp de trei minute, după care cântă imnul național și apoi intră la ore, cu o stare de bine,… Cititi mai multe aici: Înviorare inedită la o școală din Sibiu, unde elevii și profesorii dansează zumba dimineața […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here