Încep înscrierile la clasa pregătitoare

0

Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în acest an, până la data de 31 august inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Cererile se depun între 27 februarie şi 16 martie, online sau la secretariatul şcolii.

Înainte de înscriere copiii vor fi supuși unei evaluarări a nivelului de dezvoltare psihosomatică

Copiii care vor împlini 6 ani până la 31 august 2017 vor fi înscrişi, obligatoriu, la clasa pregătitoare în anul şcolar 2017-2018, potrivit metodologiei şi calendarului lansat în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei. Părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani după 31 august, în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 inclusiv, pot să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare doar dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Această evaluare va fi realizată de specialişti, la centre judeţene ce vor fi făcute publice. În cazul în care rezultatul arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscrişi în grupa mare din învăţământul preşcolar. Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor se va realiza până pe 14 martie, mai arată ministerul.

Calendarul înscrierilor

În ceea ce priveşte calendarul înscrierilor, până la data de 22 februarie, fiecare unitate de învăţământ va afişa, inclusiv pe site, planul de şcolarizare şi străzile arondate circumscripţiei şcolare.

În perioada 23 februarie – 2 martie se va organiza în fiecare şcoală „Ziua porţilor deschise”, părinţii şi copiii având posibilitatea de a vizita spaţiile dedicate activităţilor claselor pregătitoare şi de a discuta cu personalul unităţii de învăţământ.

Între 27 februarie şi 16 martie se vor completa de către părinţi, online sau la secretariatul şcolii, cererile tip de înscriere. În 22 martie se va face procesarea cererilor de înscriere în cazul copiilor înscrişi la alte şcoli decât cele de circumscripţie, dar care au fost respinşi din lipsă de locuri, iar ulterior au dorit înscrierea la şcoala de circumscripţie.

Etapa a doua a înscrierilor în învăţământul primar se va desfăşura în perioada 24-30 martie. „Cererile-tip pentru copiii necuprinşi în prima etapă se vor depune la secretariatul unităţii de învăţământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opţiuni exprimate pentru etapa a doua”, se mai arată în documentul ministerului.

Citește și: O săptămână în plus se școală pentru elevi în anul școlar 2017-2018

Metodologia precizează că inspectoratele şcolare judeţene şi ISMB pot decide reconfigurarea circumscripţiilor şcolare „astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situaţia în care capacitatea unei unităţi de învăţământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripţia şcolară stabilită în anul şcolar anterior, precum şi în alte situaţii justificate, cum ar fi eliminarea segregării şcolare rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidenţă”.

De altfel, reprezentanţii ISMB recomandă părinţilor să dea dovadă de responsabilitate în momentul când îşi înscriu copiii în clasa pregătitoare. „Recomandăm părinţilor să înscrie copilul cât mai aproape de casă, de domiciliu, pentru că este o vârstă fragedă încă”, a spus Marian Banu, purtător de cuvânt al ISMB. Acesta a mai precizat că părinţii se pot adresa direct inspectoratului școlar în cazurile în care se constată o lipsă de comunicare la nivelul conducerii şcolilor sau identifică probleme legate de respectarea metodologiei.

Sursa foto: www.mtv2day.info

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here