Evaluarea națională: au absentat 6.963 de elevi

1
examen evaluare premii

La proba de Matematică a examenului de Evaluare naţională au fost prezenţi 148.595 de candidaţi, în 3.655 de centre de examen, şi au absentat 6.963, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, joi, în cadrul conferinţe de presă susţinute la sediul ministerului.

Ministrul a precizat că proba s-a desfăşurat fără incidente deosebite, existând totuşi trei eliminaţi din examen – de la Sibiu, Constanţa şi Ilfov.

Vezi și Evaluare Națională 2022. Baremul de la proba scrisă la Matematică

„Astăzi s-a derulat proba la Matematică. Au fost prezenţi 148.595, în 3.655 de centre de examen. Numărul absenţilor a fost 6.963. Proba s-a derulat fără incidente deosebite, au fost doar trei eliminaţi din examen: Sibiu şi Constanţa – câte un elev pentru posesie de materiale de inspiraţie nepermise, fiţuici mai exact, şi o altă eliminare din examen în Ilfov pentru utilizarea telefonului. Doar trei cazuri”, a spus ministrul Educaţiei.

Primul subiect a fost algebră, al doilea – geometrie, al treilea subiect a fost combinat – algebră şi geometrie.

Ministrul a afirmat că subiectele au fost concepute în aşa fel încât să poată fi verificate şase competenţe generale: identificarea unor date şi informaţii; utilizarea de reguli şi algoritmi de calcul; aplicarea acelor reguli de calcul; exprimarea în limbaj matematic; analiza şi interpretarea; modelare şi transfer în alte situaţii.

„Altfel spus este vorba de a şti, a utiliza, a raţiona, deci a şti, de fapt a aplica şi a raţiona, sunt cele trei niveluri de competenţă testate astăzi. Cu alte cuvinte, aceste lucruri s-au reflectat în barem şi au fost atent formulate subiectele, astfel încât să avem clar delimitate pragurile estimate pentru obţinerea notei 5, pentru obţinerea notei 7, pentru obţinerea notei 8,50, 9,50 şi pentru 10 au fost într-adevăr subiecte care, în opinia colegilor care au realizat aceste subiecte, vor realizate de acei elevi care într-adevăr sunt buni la matematică şi trebuie să le fie recunoscut acel merit”, a arătat ministrul Educaţiei.

Ministrul a mai spus că rezultatele vor fi pentru fiecare item, iar baremul este defalcat la un punct.

„Se punctează, e precizat foarte clar în barem, orice soluţie alternativă de rezolvare, dacă este corectă”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Ultima probă scrisă, la Limba şi literatura maternă, va avea loc vineri.

Primele rezultate vor fi afişate pe 23 iunie, până la ora 14,00. Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16,00 – 19,00) şi 24 iunie (în intervalul orar 8,00 – 12,00). Acestea pot fi transmise şi prin mijloace electronice.

Elevii care depun/transmit contestaţiile completează, semnează şi depun/transmit şi o declaraţie-tip în care se menţionează că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.

Comunicarea rezultatelor obţinute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât şi pe Internet, respectându-se prevederile GDPR. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele şi prenumele candidaţilor şi care au fost distribuite acestora, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susţinută.

Rezultatele finale vor fi afişate pe 30 iunie.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here