Elevii refugiați din Ucraina, în școlile din București, cum sunt primiți de profesori și părinți

1

Copiii noștri i-au așteptat în prima zi cu felicitări scrise de ei în limba ucraineană, iar noi le-am dat timp să se acomodeze, spune Diana Sergărceanu, directorul executiv al Avenor College din București, despre trei frați veniți din Kiev. Au ajuns în România împreună cu mama lor, însărcinată în luna a7-a, care a condus din Kiev în România. Copiii sunt școlarizați gratuit, au trecut un test de conversație în limba engleză și au un orar personalizat pe nevoile lor.

 

Tot mai multe instituții de învățământ de stat și private înscriu copii uraineni gratuit la cursurile lor, fie ca audienți, fie la activități extrașcolare. Sunt școli unde predarea se face în limba rusă și ucraineană, Ministerul Educației a numărat deja 55 de școli din 8 județe și câteva școli private unde se predă în limba engleză, iar copiii cunosc această limbă.

Ministerul Educației a anuțat că toți elevii din Ucraina, dacă doresc, pot fi înscriși la școlile din România. Până acum datele arată că sunt peste 646 de copii care au trecut frontiera la noi și au rămas pe teritoriul nostru.

Pentru 2 eleve și fratele lor mai mic, de grădiniță, profesorii i-au primit cum s-au priceput mai bine.

“Am pregătit copiii din școala noastră, le-am spus cum le cheamă pe cele 2 fete care vor veni din Ucraina să învețe alături de ei, iar în prima zi când au ajuns la școală au fost primite cu ceremonie, iar noi nu suntem oficioși, nici cu oamenii celebri” povestește Diana Segărceanu, directoarea executivă și fondatoarea școlii.

Aceasta adaugă: “Au fost copii, profesori, coordonatori care i-au așteptat la poartă, au fost conduse sus în clase, copiii le-au făcut felicitări scrise în ucraineană, le-au invitat acasă la ei, s-au împrietenit foarte repede.

În plus „Toți elevii știau deja cum le cheamă pe fete, au vrut să le cunoască, să le arate școala, jocuri, s-au creat și grupuri de prieteni care să le însoțească permanent, încât să nu rămână singure. Am aflat apoi de la cei care îi țin în gazdă, că seara la cine copiii au fost foarte încântați și au vorbit foarte mult despre prima zi de școală”, a adăugat aceasta.

Fondatoarea școlii spune că acești copii nu urmează un program obișnuit, iar profesorii s-au implicat și le-au făcut un program personalizat celor 3 copii. Astfel, când se întorc, ei o să știe mai bine engleză pentru că merg atât la orele de engleză din clasa a 3 a cât și la cele din clasa a 4 a.

„Faptul că în pandemie ne-am reinventat cu totul, este un avantaj. Acum, noi ne-am adaptat copiilor nu le-am cerut lor să se adapteze la programul nostru” explică Diana Segărceanu.

Copiii care i-au primit pe elevii uraineni, au avut ocazia să vadă ce înseamnă solidaritate și cât de eficient și repede se rezolvă lucrurile într-o situație dramtică ca aceasta.

Copiii au fost evaluați în primul rând pentru cunoștințele de limba engleză – necesare pentru comunicare

A fost un sistem diferit de evaluare față de ce facem de obicei când se înscrie un elev la această școală, testarea limbii engleză a fost printr-o conversație. Conducerea școlii a vrut să știe dacă cei mici îi înțeleg pe profesori și că părinții au încredere în ei.

Profesorii sunt instruiți cum să gestioneze anumite subiecte sensibile cu elevii. „Constientizează instinctiv singuri copiii când un subiect e sensibil și îi întreabă mai degrabă despre viața lor de dinainte, cine erau prietenii lor, unde e Kiev-ul, ce obiceiuri sunt în Ucraina, lucruri care să normalizeze totul,” mai spune Diana Segărceanu.

Citește și: Copiii din Ucraina vor fi trecuți în cataloage provizorii cu statut de audienți

 

un comentariu

  1. […] Copiii noștri i-au așteptat în prima zi cu felicitări scrise de ei în limba ucraineană, iar noi le-am dat timp să se acomodeze, spune Diana Sergărceanu, directorul executiv al Avenor College din București, despre trei frați veniți din Kiev. Au ajuns în România împreună cu… Cititi mai multe aici: Elevii refugiați din Ucraina, în școlile din București, cum sunt primiți de profesori și pări… […]

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here