EducaTIFF a ajuns la a zecea aniversare

0

Cel mai longeviv proiect de educaţie cinematografică pentru elevi din România, EducaTIFF, ajunge anul acesta la a zecea aniversare, organizatorii cunoscutului festival propunându-şi să înceapă activităţile încă de luna aceasta.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES, activităţile programate în acest an încep cu ediţia specială „EducaTIFF – Şcoala Altfel”, în perioada 26-30 martie, la Cinema Victoria.

În cele 5 zile de program, vor fi 10 proiecţii de filme educative, selectate pe diferite grupe de vârstă astfel încât elevi din toate clasele primare, de gimnaziu şi de liceu să poată fi prezenţi la cel puţin o proiecţie. Cei mai tineri cinefili (categoria de vârstă: +6 ani) au parte de două premiere: „Aventuri fără pereche” / „The Oddsockeaters”, care va fi lansat în cinematografe doar în aprilie, şi „Peter Iepuraşul” / „Peter Rabbit”. Elevii din clasele mici de la şcoli cu predare în limba maghiară sunt invitaţi la o proiecţie specială, dublată în limba lor maternă – „Incredibila poveste a perei uriaşe”.

Pentru elevii din clasele mai mari selecţia EducaTIFF – Şcoala Altfel include „Vara lui 1993” / „Summer of ’93”; „Pe roţi” / „On wheels” şi „Avril şi lumea prefăcută” /”April and the Extraordinary World”, iar pentru liceeni recomandările sunt „Breaking News” şi „Atelierul” / „L’atelier”.

„Produse sau co-produse de Brazilia, Franţa, Belgia, Canada, Cehia, Spania, România, Marea Britanie, Australia, SUA, Ungaria, filmele redau o varietate de perspective şi idei ce invită la însufleţite discuţii post-vizionare. În tradiţia EducaTIFF, elevii sunt invitaţi, după fiecare proiecţie, să participe la o discuţie liberă pe tema filmului. Acestea vor fi moderate de Daniel Iftene, lector universitar la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, şi de Raluca Bugnar, coordonator EducaTIFF”, se arată în comunicat.

Competiţia „Tineri Critici de Film” va fi extinsă şi în cadrul programului EducaTIFF – Şcoala Altfel. Elevii pot să-şi înscrie în concurs cronicile la oricare dintre filmele vizionate, pe adresa educatiff@tiff.ro. Cele mai bine scrise trei cronici de film vor fi premiate cu câte un pachet de cărţi ce au stat la baza unor filme pentru copii sau tineret.

Programul EducaTIFF – Şcoala Altfel acoperă o varietate generoasă de genuri: de la comedie la SF şi de la dramă la aventură, precum şi o varietate de stiluri. Spre exemplu, avem animaţie desenată de mână, animaţie generată cu ajutorul computerului şi o îmbinare a ‘live action-ului’ (filmările cu actori) cu personajele animate, în cazul lui Peter Iepuraşul, deci vom putea învăţa împreună şi despre tehnicile utilizate, nu doar despre poveştile spuse. Ne-am dorit mult să avem şi un film românesc, iar Breaking News se potriveşte perfect adolescenţilor. La fel ca şi anul trecut, vom avea o proiecţie dublată în limba maghiară – la filmul Incredibila poveste a perei uriaşe – special pentru şcolile cu predare în limba maternă„, spune potrivit comunicatului Raluca Bugnar.

Participarea la evenimentele Şcoala Altfel – EducaTIFF se va face pe bază de rezervare la adresa de email educatiff@tiff.ro. Preţul unui bilet la cinema costă 8 lei. Cadrele didactice şi adulţii care însoţesc grupuri de minim 5 copii beneficiază de acces gratuit.

Lansat în 2009 sub umbrela Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), EducaTIFF a perseverat, an de an, în a le deschide copiilor şi adolescenţilor apetitul pentru filme din toate colţurile lumii şi a le oferi ocazia să-şi exprime propriile idei despre creaţiile cinematografice, fie prin dezbateri, fie prin competiţii dedicate. O mare parte dintre ei au rămas alături de festival, urmând alte proiecte speciale pentru tineri, precum Let’s Go Digital, Transilvania Talent Lab şi altele, devenind parte din echipă sau pur şi simplu ca spectatori nelipsiţi de la fiecare nouă ediţie.

Derulat, iniţial, doar pe perioada festivalului, EducaTIFF s-a extins ulterior şi în afara perioadei de desfăşurare a TIFF-ului.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here