Ministrul Educației a discutat cu ambasadoarea Franței despre predarea limbii franceze în școlile din România

0
Valentin Popa, candidat la postul de ministru al Educatiei Nationale in cabinetul condus de Viorica Dancila, este audiat in cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in Bucuresti, luni, 29 ianuarie 2018. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Aspecte legate de predarea limbii franceze în şcolile şi universităţile din România, precum şi modalităţile concrete de cooperare la nivel european pentru implementarea Concluziilor Consiliului European din decembrie 2017 au fost principalele teme abordate, luni, în cadrul întâlnirii ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, cu ambasadoarea Franţei, Michele Ramis.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei, a fost adusă în discuţie importanţa implementării conceptului de universităţi europene, concept susţinut pentru prima oară în cadrul Summitului Social de la Goteborg de către şefii de stat şi guverne.

Ministrul Valentin Popa a pus accent pe necesitatea susţinerii principiului excelenţei, respectiv al distribuirii echilibrate din punct de vedere geografic, atunci când se va trece la înfiinţarea acestor centre de educaţie vitale pentru identitatea europeană”, se arată în comunicat.

Totodată, ministrul român a scos în relief necesitatea extinderii activităţilor organizaţiei „Alliance Francaise” şi în zona de est a României, având ca obiectiv promovarea francofoniei, organizarea unor cursuri şi a altor activităţi în limba franceză.

S-a subliniat şi importanţa implicării instituţiilor educaţionale în programul Sezonului cultural România-Franţa 2019, proiect în cadrul căruia Republica Franceză este partener în organizarea şi desfăşurarea activităţilor ce marchează Centenarul constituirii României moderne. Născut dintr-o voinţă politică comună, la cel mai înalt nivel, Sezonul România-Franţa 2019, a cărui desfăşurare coincide cu Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, celebrează două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârşitului Primului Război Mondial”, afirmă aceeaşi sursă.

În cadrul aceleiaşi întrevederi, cei doi oficiali au avut un schimb de informaţii cu privire la oportunităţile de dezvoltare a Liceului francez „Anna de Noailles” din Bucureşti. Au agreat şi continuarea desfăşurării activităţii în România a Expertului Tehnic detaşat de „Expertise France” în cadrul Ministerului Educaţiei, pentru sprijinirea dezvoltării învăţământului profesional şi tehnic din România.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here