Consiliul Național al Elevilor contra școlilor profesionale

1
Sursa: Google.ro

Consiliul Național al Elevilor a declarat că se opune „cu vehemență” propunerii Ministerului Educației ca absolvenții care nu au obținut media 5 la Evaluarea Națională să fie obligați să urmeze școala profesională.  

Elevii clasei a VIII-a care vor susține în 2020 Evaluarea Națională și nu obțin media 5 ar putea fi obligați să urmeze cursurile învățământului profesional, potrivit unei propuneri ce aparține Ministerului Educației și a fost avizată favorabil, miercuri, de partenerii sociali ai instituției.

„Consiliul Național al Elevilor se opune cu vehemență unei măsuri care ar scădea drastic echitatea și calitatea din sistemul de învățământ, conducând spre tratarea școlilor profesionale drept o opțiune dedicată elevilor care, din cauza unei predări ineficiente sau a lipsei de sprijin, nu promovează Evaluarea Națională la finalul ciclului gimnazial”, se arată în poziția Consiliului, potrivit Mediafax.

Elevii își susțin argumentele spunând că îngrădirea oportunității absolvenților clasei a VII-a de a alege ce-și doresc pe viitor din punct de vedere al studiilor nu este o soluție viabilă, chiar dacă șansele celor care nu au promovat Evaluarea Națională să obțină reușită la Bacalaureat sunt reduse.

„Prin adoptarea acestei măsuri, unii elevii ar fi constrânși să se orienteze spre o școală profesională, chiar dacă acestora le lipsesc competențele necesare activării în aria de specialitate atribuită. Este posibil ca înclinațiile acestora să poată fi valorificate corespunzător prin înscrierea la licee ce prezintă în oferta școlară specializări care nu pot fi urmate în învățământul profesional. Pe termen lung, efectele negative se manifestă atât asupra indivizilor, printr-o stare de nemulțumire față de locul de muncă, cât și asupra societății, caracterizată de o productivitate scăzută”, mai spune Consiliul Național al Elevilor.

Citește și De ce au fost tăiați banii pentru proiectul „Merg la școală“

Aceștia mai atrag atenția că se pornește de la falsa premisă conform căreia școlile profesionale sunt destinate elevilor considerați slabi la învățătură, când, în realitate, acestea ar trebui să reprezinte medii de formare pentru cei cu adevărat interesați de practicarea unei meserii.

Elevi: „măsura votată nu a fost însoțită de un plan concret de inițiative compensatorii, stabilit prin consultarea tuturor pilonilor implicați în educație”

„Etichetarea elevilor care aleg să-și continue studiile într-o școală profesională drept incapabili să urmeze cursurile unui liceu este nocivă, iar măsura vine în defavoarea eforturilor depuse în ultimii ani cu scopul de a crește relevanța meseriilor și a învățământului profesional. Dacă măsura va fi adoptată, în ciuda argumentelor aduse de către reprezentanții elevilor, care militează pentru o creștere organică a interesului manifestat de beneficiarii primari ai educației față de deprinderea unei meserii, solicităm ca aceasta să fie însoțită de o serie de măsuri compensatorii”, se mai arată în sursa citată.

Astfel, elevii spun că trebuie luat în calcul gradul scăzut de finanțare a instituțiilor integrate în sectorul învățământului profesional și tehnic, care nu deține echipamente, utilaje și alte dotări moderne care să faciliteze punerea în practică a informațiilor livrate la clasă.

„Contestăm decizia adoptată de către Comisia de Dialog Social și considerăm cu atât mai alarmant faptul că măsura votată în cursul zilei de astăzi nu a fost însoțită de un plan concret de inițiative compensatorii, stabilit prin consultarea tuturor pilonilor implicați în educație”, mai spun elevii.

Citește mai multe aici

 

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here