Românii din Diaspora pot vota pentru prezidențiale de acasă

2
Sursă: Meiafax.ro

Partidul Național Liberal explică pe site-ul www.votstrainatate.com, românilor care locuiesc în Diaspora cum pot să voteze la alegerile prezidențiale chiar de acasă. 

Conform site-ului, pentru a vota prin corespondență, românii care locuiesc în Diaspora trebuie să se înregistreze pe portalul AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) până pe 11 septembrie 2019. Apoi, aceștia aleg modalitatea de transmitere a votului, adică felul în care votul ajunge în România: fie plicul se trimite prin poștă, gratuit sau plicul se poate duce la ambasada / misiunea diplomatică din țara respectivă, arată site-ul www.votstrainatate.com.

PNL informează că în intervalul 16 septembrie – 17 octombrie 2019 autoritățile române expediază plicurile care conțin toate documentele necesare votării tuturor cetățenilor români care s-au înregistrat pe AEP, optând pentru votul prin corespondență. Aceștia urmează să primească 2 plicuri distincte, pentru fiecare tur al alegerilor prezidențiale.

Pentru primul tur de scrutin, toate plicurile trebuie să ajungă în țară sau la ambasadă/misiune diplomatică până pe cel târziu 7 noiembrie 2019, iar pentru cel de-al doilea tur până pe cel târziu 21 noiembrie 2019.

Citește și Violența în familie transformă copilul pe viață

Fiecare pas al procesului de vot prin corespondență îl poți găsi explicat pe site-ul lansat de PNL: www.votstrainatate.com.

 

În iunie, Președintele României, Klaus Iohannis, și PNL au cerut Parlamentului adoptarea urgentă a soluțiilor pentru ca statul român să garanteze exercitarea dreptului la vot prevăzut de Constituție: extinderea votului prin corespondență, înființarea de noi secții de votare, program de vot timp de 3 zile, prelungirea intervalului de votare în cazul în care se află alegători la coadă.

Aceste prevederi au fost solicitate de Președintele Klaus Iohannis și susținute PNL fiind votate de Parlament, astfel că: românii aflați în străinătate vor putea vota vinerea, sâmbăta și duminica; dacă 100 de alegători în străinătate solicită înființarea unei secții de vot, atunci se deschide o nouă secție de votare, iar secțiile de votare nu se vor mai închide la ora 21.00, dacă la acel moment se mai află alegători la rând care așteaptă să voteze – programul de votare se prelungește până la ora 23.59, astfel încât toți cei interesați să-și poată exprima opțiunea prin vot.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here