Cercetătorii americani au reușit să reproducă părți funcționale ale inimii cu imprimanta 3D

2

Cercetătorii americani au anunțat joi că au reușit să fabrice părți funcționale ale inimii, realizate din colagen, cu ajutorul unei imprimante 3D. Această descoperire ar putea conduce în viitor la obținerea în laborator a unor organe complete, informează AFP.

Tehnica lor, prezentată într-un articol publicat în revista Science, a reușit să reproducă structuri biologice complexe ale corpului uman.

“Am putut să arătăm că este posibilă imprimarea în 3D a unei valve cardiace din colagen și că ea funcționează”, a declarat Adam Feinberg, unul dintre autorii studiului.

Citește și Începe-ți dimineața cu un avocado și-o banană

Tentativele precedente de imprimare în 3D a acestor părți ale corpului, cunoscute sub numele de matrice extracelulare, nu au avut succes din cauza unei slabe fidelități a țesuturilor obținute și a unei slabe rezoluții a dispozitivelor utilizate.

Cercetătorii de la Universitatea israeliană din Tel Aviv au prezentat în luna aprilie un prototip de inimă umană imprimată în 3D pe bază de țesuturi umane și cu vase de sânge, dar care era totuși incapabilă să pompeze.

Prototipul ar putea revoluționa domeniul medical

Colagenul este un material ideal, întrucât se găsește în toate țesuturile corpului uman. Primele tentative de imprimare 3D au furnizat rezultate gelatinoase, însă cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon au reușit să facă această substanță să se solidifice, utilizând modificări rapide ale pH-ului.

“Aceasta este prima versiune a unei valve, deci tot ceea ce vom concepe în viitor, ca produs final, va fi din ce în ce mai bun”, a precizat Adam Feinberg.

Citește și Copiii aflați în grija statului, îndopați cu medicamente inutile

Noua tehnică ar putea în viitor să îi ajute pe pacienții aflați în așteptarea unui transplant cardiac, însă ea va trebui mai întâi validată prin teste pe animale și, în cele din urmă, pe oameni.

“Cred că pe termen scurt va fi folosită cel mai probabil pentru repararea unui organ existent, cum ar fi o inimă care a suferit o pierdere a funcțiunilor sale, după o criză cardiacă, sau în cazul degradării ficatului”, a adăugat cercetătorul american.

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here