Casa Memorială „Anton Pann” din București a fost redeschisă

1

Casa Memorială „Anton Pann” din Bucureşti a fost redeschisă publicului marţi, potrivit Muzeului Naţional al Literaturii Române de care aparţine.

Vezi și Cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în școli din Franța

Povestea vieţii scriitorului este spusă într-un mod inedit – prin cele mai frumoase ilustraţii de carte realizate de artişti români faimoşi, instalaţii interactive şi animaţii, 23 de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale şi instrumentale, laice şi religioase compuse de Anton Pann. Toate se regăsesc în prima expoziţie permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor şi a vremurilor în care a trăit şi a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecţii Constantin Goagea şi Justin Baroncea.

interior casa Anton Pann
interior casa Anton Pann

Casa, prima şi singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanţă de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuinţa are o curte largă, în care proprietarul şi-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediţie a capodoperei sale, „Povestea vorbii”, apoi „Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea”, cealaltă creaţie de vârf semnată de autor, precum şi „O şezătoare la ţară” şi „Călătoria lui Moş Albu”.

Intrată în patrimoniul MNLR în urmă cu un an, Casa Memorială „Anton Pann” din strada Anton Pann 20 poate fi vizitată, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.

Având în vedere contextul sanitar, este recomandat ca vizita să fie programată fie la adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro, fie la numărul de telefon 0731003022.

Info util

Bilete:
10 lei/zi/vizitator – adulţi
5 lei/zi/vizitator – pensionari, militari, elevi, studenţi
gratuit – copii <7/persoane cu dizabilități
10 lei/zi/vizitator – taxă de participare la atelierele pentru școli și familii, vizitarea casei este inclusă în preț
• Taxă filmare/fotografiere profesionistă în interiorul muzeului/casei memoriale (taxă de filmare pentru TV, filme documentare realizate de specialişti): 40 lei/mp/ora
• Taxă filmare/fotografiere de către turişti în interiorul muzeului/casei memoriale: 15lei/vizitator/zi
• Taxă ghidaj: 6 lei/zi/ vizitator

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here