Biserica Ortodoxă Română învinsă în instanță de un profesor

2

Într-o postare pe Facebook, Emil Moise, profesorul de filosofie din Buzău care s-a războit în instanță cu Ministerul Educației şi Biserica Ortodoxă, pentru a scoate icoanele din școli şi pentru ca ora de religie să devină disciplină opțională, lansează un avertisment public, înainte de începerea anului școlar. Acesta scrie că obiceiul organizării slujbelor religioase în contextul festivităților de deschidere este în afara legii.

Prin postarea pe rețelele de socializare, Moise le atrage atenția elevilor, cadrelor didactice şi părinților, că slujbele şi serviciile religioase în școli sunt organizate ilegal.

Pe contul personal de Facebook, profesorul Emil Moise scrie că de aproape 30 de ani Ministerul Educației se lasă influențat de Biserica Ortodoxă Română (BOR) permițând prozelitismul religios în școli, în mod nelegal, în detrimentul interesului superior al copilului.

Citește și Consiliul Național al Elevilor contra școlilor profesionale

”Slujbele şi serviciile religioase sunt interzise în școlile publice prin prevederile Legii libertății religioase, ale Legii educației şi ale Regulamentului de organizare a unităților de învățământ şi sancționate ca infracțiune în Codul penal”, scrie Emil Moise.

Emil Moise spune că prin asociația sa, înființată cu peste 15 ani în urmă, protejează drepturile copiilor, în special dreptul la libertatea de gândire, de conștiință şi de religie.    ”Copiii, respectiv cadrele didactice, pot refuza să participe la slujbele sau serviciile religioase organizate în școli, iar directorii care aprobă oficierea unor astfel de slujbe religioase pot să răspundă penal. Asociația oferă sprijin juridic în situațiile în care este sesizată cu încălcarea dreptului la libertatea de gândire, de conștiință şi de religie, sau a dreptului la egalitate în fața legii, ale copiilor sau ale cadrelor didactice. Ni se pot adresa şi copiii, desigur”, scrie Emil Moise, pe Facebook.

În cursul zilei de marți, Moise a sesizat Ministerul Educației pentru a decide ”interzicerea unor astfel de practici abuzive”. Tot marți, a sesizat Avocata Poporului pentru a lua măsurile care se impun pentru respectarea drepturilor copiilor şi a cerut Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române ”să respecte prevederile legale şi să transmită preoților aflați în slujba BOR să nu mai oficieze servicii religioase în unitățile publice de învățământ”.

Emil Moise, militant împotriva simbolurilor religioase în școli,a scos Religia din rândul disciplinelor școlare obligatorii. Ora de religie a devenit opțională, prin decizie a judecătorilor Curții Constituționale, pronunțată în noiembrie 2014. Potrivit hotărârii, obligația părinților de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educației, este neconstituțională.

Citește și Elevii abandonează școala pentru că nu pot deconta transportul

Mai mult, magistrații au hotărât cu unanimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută doar de către cei care vor să studieze această disciplină, decizia Curții Constituționale fiind general obligatorie.   Decizia a apărut după ce judecătorii constituționali au dezbătut o excepție de neconstituționalitate ridicată la Judecătoria Buzău – secția civilă, de profesorul buzoian Emil Moise. Acesta a sesizat anomalia, spunând că această regulă încalcă alte legi organice care asigură drepturi fundamentale ale omului.

Până în 2014, regula era ca părintii care refuzau orele de Religie pentru copiii lor să facă cerere pentru ca elevii respectivi să nu participe la cursuri. Totul a pornit în 2009, când fata lui, pe atunci elevă în clasa a IX-a la Liceul de Artă din Buzău, a hotărât că nu mai vrea să urmeze orele de Religie la școală. Tatăl ei a decis să o susțină şi atunci şi-a dat seama de situația anacronică perpetuată de sistem.

În august 2006, același Emil Moise cerea președintelui Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să dispună “anularea situației discriminatorii create prin prezența obstinantă a simbolurilor religioase în holurile, cancelariile şi sălile de clasă – în afara orei facultative de Religie – ale Liceului de artă Margareta Sterian din Buzău”, unde învăța fiica sa, cât şi în toate unitățile publice de învățământ din județul Buzău.

Moise susținea atunci că predarea religiei în instituțiile de învățământ publice “constituie o discriminare împotriva persoanelor agnostice sau de altă confesiune decât aceea căreia îi aparțin simbolurile religioase (…) şi o încălcare a dreptului fundamental la egalitatea de șanse, deoarece prin acceptarea simbolurilor religioase unitățile publice își asumă transmiterea (inclusiv) a valorilor de inferiorizare a femeilor, practicate de religia respectivă”.

La data de 11 iunie 2008, Înalta Curte de Casație şi Justiție a decis că prezența icoanelor în școli este legală, practic anulând decizia CNCD

Citește și Angajații români păstrează problemele de la job și în concediu

Sursa: Adevărul.ro

2 comentarii

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here