Angajații români păstrează problemele de la job și în concediu

1

Un sondaj recent efectuat de BestJobs a demonstrat că doar unul din cinci angajați reușește să se detașeze complet și să se bucure de o vacanţă fără să stea cu gândul la job.

Ceilalți patru din cinci angajați nu reușesc să se dezlipească de problemele de la locul de muncă și rămân într-un fel sau altul conectați la jobul lor, din diverse motive care îi atrag înapoi către situația de la serviciu. Un telefon de la un coleg sau șefi pe teme legate de muncă îi fac pe cei mai mulți incapabili de a se detașa de acest spațiu și de a se bucura de timpul lor liber.

Aproximativ 21% știu înainte de a pleca în vacanţă că va fi nevoie să lucreze dacă apar urgențe, însă mizează că astfel de situații vor fi rare și că nu le vor consuma mai mult de câteva ore din tot concediul. Un procent de 10% sunt convinși că va fi nevoie să lucreze cel puțin 1-2 ore în fiecare zi de vacanţă, iar 14% pur și simplu nu știu ce le rezervă jobul în perioada concediului. Restul de 55% au convingerea că nu va fi nevoie să lucreze în zilele libere, deși nu au nicio garanție.

17% dintre angajați au declarant că le este imposibil să se deconecteze complet. Aceștia au mai spus că se gândesc cu groază la ce îi așteaptă când se vor întoarce la birou. Alţi 9% spun că simt o presiune din partea șefilor să mențină contactul cu jobul chiar și atunci când sunt plecați  și tot atâția recunosc că aleg să nu stea departe de job în zilele libere și alocă timp în fiecare zi pentru mici probleme precum verificatul mail-urilor sau telefoane foarte importante, din tema de a nu rămâne în urmă.

Relaxarea nu se instalează niciodată?

7% dintre angajați spun că nu reușesc să se relaxeze complet niciodată când sunt în vacanţă, iar peste 26% spun că ajung să se simtă relaxați abia spre finalul vacanței, fapt care determină instalarea unor simptome post-concediu: productivitate mai scăzută și stres mai mult.

Rezultatele sondajului BestJobs au arătat că jumătate dintre respondenții au mai multă energie și doar unul din trei se simte mai productiv, în timp ce nivelul de stres este mai mic decât înainte de vacanţă pentru aproximativ doi din cinci.

Citește și Românce de 12 ani participă la cel mai mare concurs de talente din lume

Primele zile de după concediu, cele de readaptare cu programul de muncă și cu sarcinile acestuia sunt dificile și stresante, fiind nevoie de eforturi suplimentare pentru a relua activitatea și a se pune la curent cu cele petrecute în perioada vacanței.

Vara aceasta, majoritatea angajaților români (53%) au afirmat că au planificat două săptămâni de vacanță, iar aproape 17% între două și trei săptămâni. La extreme, 14% dintre respondenți au doar o săptămână de vacanţă, iar 9% chiar mai mult de trei săptămâni. Aproape jumătate au concediul în august, iar unul din cinci sunt în concediu chiar în această perioadă, în iulie. Alţi 15% preferă să își ia liber în septembrie, iar 5% au fost deja în vacanță în iunie. Puțini, circa 4%, afirmă că nu își vor lua deloc concediu până la finele anului, din diverse motive. Sondajul a fost realizat în perioada 24 iunie – 15 iulie 2019, pe un eșantion de 980 de utilizatori de internet.

un comentariu

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here