Cu 72% mai mulți candidați pentru admiterea la TUIASI decât anul trecut

0
rectorat-tuiasi-universitatea-tehnica-gheorghe-asachi-iasi

Numărul candidaților înscriși la concursul de admitere la Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi din Iaşi (TUIASI) a cunoscut o creștere de 72% față de anul trecut – „un rezultat istoric”, potrivit declarațiilor rectorului instituției, Dan Caşcaval.

„Anul acesta a fost un an deosebit pentru noi în ceea ce priveşte admiterea la studiile de licenţă. Am înregistrat un rezultat istoric privind numărul de candidaţi. Avem peste 3.200 de candidaţi, cu 72 % mai mulţi decât anul trecut, şi cu 43% mai mult decât în 2015. Şi mă refer la candidaţi fizici, nu la dosare depuse”, a declarat rectorul TUIASI.

Acest succes se datorează în parte şi unui soft dezvoltat de cei de la Facultatea de Automatizări Calculatoare, a precizat Dan Caşcaval. „Anul acesta, aşa cum ştiţi, am introdus un nou sistem de admitere, un nou sistem de gestionare a candidaţilor şi a documentelor depuse de candidaţi. Este un sistem unic în România, în care un candidat cu un singur dosar se putea înscrie la toate cele 11 facultăţi ale universităţii”, a explicat acesta.

 

Citește și: Interviu cu un profesor de matematică (II): Cum se dă examen în acele țări unde nu există o programă unică?

 

La rândul său, Daniel Condurache, prorector pentru informatizare şi comunicaţii digitale, a explicat că TUIASI este prima instituţie de învăţământ superior din ţară care a introdus de anul acesta un sistem dinamic la admitere, care eficientizează procesul de admitere şi care vine şi în sprijinul absolvenţilor de liceu ce au de plătit o singură taxă la depunerea dosarului, dosar cu care s-au putut înscrie, dacă au dorit, la toate specializările de inginerie.

„Acest soft a permis analizarea în timp real a cererilor şi dinamicii înscrierii candidaţilor, în dreptul fiecărei facultăţi figurând cifra candidaţilor care au ales ca primă opţiune o specializare din oferta educaţională a facultăţii respective. Ne dorim ca instituţia să fie cât mai vizibilă şi să comunicăm cât mai repede şi cât mai facil. Am observat că majoritatea candidaţilor comunică şi s-au interesat de universitatea noastră de pe internet. În esenţă, ne-am dorit o admitere «smart»”, a precizat prorectorul Daniel Condurache.

500 de dosare depuse de tineri de peste Prut

Un alt fapt pe care l-au menționat cei de la TUIASI cu privire la admiterea din acest an vizează tinerii din Republica Moldova care au dorit să-și facă studiile de inginerie la universitatea ieșeană.

„Dacă anul trecut aveam şapte dosare depuse, anul acesta avem aproape 500 de dosare depuse. Acest fapt s-a datorat şi primirii unui număr mult mai mare de locuri bugetate de la Ministerul Educaţiei – 250 de locuri, comparativ cu maxim 30 în anii trecuţi. La asta se adaugă şi faptul că am avut o promovare coerentă în Republica Moldova şi am avut trei puncte de înscriere a candidaţilor: la Chişinău, la Bălţi şi la Ungheni”, a declarat Dan Caşcaval.

Potrivit rectorului TUIASI, opt din cele unsprezece facultăţi au locurile deja ocupate, iar cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Arhitectură și la cea de Automatizări şi Calculatoare, la polul opus aflându-se Facultățile de Chimia, Textile şi de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor.

„Am putea spune că nu mai avem locuri pentru admiterea din toamnă, pentru că deja opt din cele 11 facultăţi au numărul de locuri ocupate, şi aş putea să redistribui cele 140 de locuri rămase libere, dar doresc ca fiecare facultate să poată funcţiona în condiţii optime. Şi mai avem 140 de locuri pe care le-am păstrat pentru sesiunea din toamnă. Aceasta, evident, în condiţiile în care nu mai există, cum există în mod firesc, retrageri de dosare”, a declarat Dan Caşcaval.

O nouă sesiune de admitere la TUIASI va fi organizată în luna septembrie.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here