Tot mai mulți elevi români pleacă la studii în străinătate. De ce îi trimit părinții departe de casă atât de devreme?

0
teodora raducanu-integraledu-wef

În această perioadă în cinci orașe din țară va avea loc a 27-a ediția a celui mai important târg de instituții de învățământ din străinătate, World Education Fair (WEF). Potrivit datelor comunicate de consultanții educaționali pentru studii în afara țării, numărul elevilor care pleacă în străinătate în interes de studiu este în creștere, fie că vorbim despre un program de lungă durată, cum sunt studiile liceale sau gimnaziale, fie că vorbim de ceva pe termen scurt, precum taberele educaționale. Motivul principal pe care se pleacă tot mai mult la studii în afară, încă de la vârste fragede, sunt programele de studii care au un accent mai mare pus pe „practică” față de ceea ce oferă învățământul românesc, potrivit spuselor reprezentanților IntegralEdu. 

În ultimii 3 ani, a crescut cu peste 50% numărul liceenilor care pleacă în tabere internaționale

Datele companiei arată că în 2017 s-a înregistrat o creștere de 30% a numărului de elevi care au plecat într-o tabără educațională. Cea mai mare creștere în ultimii 3 ani s-a înregistrat în rândul claselor de liceu, ceea ce ar putea genera și o rată de creștere în următorii ani a numărului de elevi români care își vor face studiile preuniversitare în afara țării, spun reprezentanții IntegralEdu.

„Aproximativ o treime dintre copiii trimiși în tabere provin din rândul clienților fideli și în fiecare an mai pleacă undeva, unii schimbând destinația, alții tipul de activități. Este interesant că în ultimii trei ani am avut o creștere de peste 53% în rândul liceenilor din primele trei clase de liceu (15-17 ani). Acest fapt ne face să credem că în următorii ani ar putea crește și procentul elevilor plecați în tabere educaționale care vor opta să-și continue studiile universitare acolo”, declară Alexandra Piha, Manager Departament EduTabere în Străinătate, IntegralEdu, într-un comunicat de presă.

Din 2010 până azi, 1375 de copii și tineri au plecat în tabere educaționale internaționale prin intermediul companiei, și la fel ca în anii precedenți, pe primul loc în topul destinațiilor preferate pentru „edutabere” este Marea Britanie, urmată de Germania, Elveția, Spania și Portugalia.

Studii preuniversitare în afară: de ce își trimit părinții copii departe de casă de la vârste atât de fragede?

Referitor la studiile preuniversitare, potrivit reprezentanților IntegralEdu, părinții încep să se documenteze cu privire la viitoarea școală spre care își vor trimite copii cu 2-4 ani înainte. Inițial fiecare copil face un test al cunoștințelor, apoi se stabilește un plan de lucru cu acesta în vederea pregătirii pentru admitere alături de consultanții educaționali.

Cel mai accesat program de studii este A-Levels, însă în ultimii 4 ani a existat o creștere și la IB (International Baccalaureate). Aproximativ un sfert dintre elevii plecați în afara țării pentru studiile gimnaziale sau liceale prin intermediul IntegralEdu au reușit să acceseze burse de studii. Aceste burse pot atinge un cuantum de până la 50% din taxa de școlarizare. Marea Britanie este și aici „destinația preferată”, urmată de Elveția, Germania și Canada.

În proporție de 100%, studenții trimiși de IntegralEdu la studii liceale în afara țării au rămas să-și facă studiile universitare acolo. Întrebată care sunt motivele invocate cel mai adesea de părinții care își trimit copii de la vârste atât de fragede să studieze departe de casă, Teodora Răducanu, Manager Departament Licee în Străinătate în cadrul IntegralEdu, a declarat că scopul final vizat de părinți este ca acești copii să-și poată continua studiile la universitățile de top din străinătate, dar în primult rând, abordarea „total diferită”, față de România, a programelor de studii de la instituțiile din străinătate.

Citește și: Eminescu: despre educație, lipsa de autoritate și golul moral

 

De exemplu, în Marea Britanie, care este în continuare destinația preferată în ceea ce privește studiile liceale și gimnaziale, cei care aleg să finalizeze liceul cu programul A-Levels la vârsta de 16 ani se supraspecializează. Ei își aleg trei materii pe care le studiază atât teoretic, cât și practic la nivel aprofundat, astfel încât în momentul în care încep studiile universitare, ei sunt pregătiți. Cei care nu vor să se specializeze la o vârstă atât de fragedă, au opțiunea să meargă cu programul International Baccalaureate (IB), dar numărul de elevi la orele de curs este foarte mic, majoritatea școlilor, cel puțin pe durata studiilor liceale, limitează numărul elevilor la o oră de curs la opt, maximum zece. În momentul în care învață anumite noțiuni, partea practică este prezentă. Și aici, dacă discutăm de științele naturale, unde dacă au învățat despre inimă sau despre ochi, sau despre plămâni, întotdeauna fac disecții. Dacă discutăm de chimie, fac  experiemnte. (…) Ei la final pleacă cu obiectul proiectat, conceput de ei cap-coadă”, a declarat aceasta în cadrul unei conferințe de presă dedicată World Education Fair.

teodora raducanu-integraledu-wef
Teodora Răducanu

De asemenea, Teodora Răducanu a explicat că prin diverse activități extracurriculare dezvoltate în cadrul acestor instituții, pe de o parte copii își dezvoltă abilitățile practice, iar pe de altă parte pot „testa” anumite afinități pentru o eventuală viitoare carieră. Ea ne-a dat exemplul unui program destinat elevilor din ultimii doi ani de liceu, „Young Entrepreneurs”:

Ce se întâmplă în cadrul acestui program? Timp de un an o echipă de patru copii dintr-o școală are un buget fictiv de 100 de mii de lire, deschid o companie, lansează un produs, o campanie de marketing, iar la final de an, când se intră în competiție cu toate școlile înscrise la concurs, se trage linie și se vede: cine a intrat în faliment, care a avut cea mai «de succes» campanie, cel mai bun produs. Și sunt o multitudine de astfel de activități extracurriculare care ajută copiii să confirme că un domeniu prezintă interes pentru ei și să-l aprofundeze. Nu e nevoie să înceapă studiile de licență și să realizeze că au nimerit pe specializarea nepotrivită lor. Programele sunt concepute de așa natură încât, dincolo de informația conectată la realitate, partea practică îi ajută să testeze ce înseamnă în mod real, concret, domeniul pe care-l vizează”, a explicat Teodora Răducanu pentru PedagoTeca.

World Education Fair, în acest weekend la București

În acest weekend Bucureștiul va fi gazda celei de-a 27-a ediții a celui mai important târg educațional destinat celor interesați de studii în străinătate, care se desfășoară în România. Universități, licee și centre de limbi străine din toată lumea își vor prezenta ofertele educaționale tinerilor din Capitală, după care vor continua periplul în mai multe orașe din țară.

În cadrul WEF vor putea fi accesate peste 300 de EduTabere individuale și de grup din întreaga lume, cu până la 10% reducere. De asemenea, vor putea fi întâlniți reprezentanți ai mai multor instituții universitare și preuniversitare din afara țării, cu care se vor putea discuta detalii referitoare la programele de studiu, burse și alte metode de finanțare.

Seria de evenimente din cadrul acestei ediții WEF va debuta la Timișoara pe 22 septembrie (Hotel Timisoara), urmând evenimentul din București în zilele de 23 și 24 septembrie (Athenee Palace Hilton). Pe 25 septembrie WEF va ajunge la Iași (Hotel International Iasi), pe 27 septembrie la Galați (Hotel Vega), iar pe 28 septembrie la Constanța (Hotel IBIS).

Transport gratuit cu UBER la WEF

Pentru cei care doresc să ajungă la evenimentul din București de pe 23 și 24 septembrie, IntegralEdu, în parteneriat cu UBER România, le pune la dispoziție o cursă gratuită în limita a 25 de lei. Cei interesați trebuie să își creeze un cont pe Uber.com/App și să introducă codul promoțional „wefairro”.

 

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here