Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a semnat un protocol de colaborare cu Liga Studenților Români din Străinătate

0
Liga-Studentilor-Români-în-Străinătate

Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava au încheiat un acord strategic de colaborare pentru a încuraja întoarcerea în țară a tinerilor cu studii în străinătate și facilitarea accesului lor la cercetare în universitățile românești, a anunțat LRSR într-un comunicat de presă.

Scopul acestui acord îl reprezintă colaborarea părţilor în vederea efectuării de către studenţii romȃni cu pregătire academică în străinătate a stagiilor de practică şi a celor de pregătire la Biblioteca USV, respectiv în organizaţiile/instituţiile în care există filiale ale LSRS. Domeniile vizate în acest sens sunt: literele, informatica, istoria, geografia, ingineria mecanică, ingineria electrică, relaţiile internaţionale, ştiinţele educaţiei, ştiinţele economice, dreptul, educaţia fizică şi sport, nutriţia, kinetoterapia, ingineria alimentară și silvicultura. De asemenea, în cadrul parteneriatului vor fi organizate evenimente ştiinţifice, culturale, de promovare a imaginii universităţii, bibliotecii şi LSRS. Nu înltimul rând vor fi realizate servicii biblioteconomice în cadrul schimbului şi împrumutului de publicaţii, efectuându-se și stagii de formare pentru profesia de bibliotecar.

„Ne onorează faptul ca suntem prima universitate cu care LSRS semnează un asemenea acord, apreciem dialogul constructiv si  profesionalismul celor care s-au implicat si dorim sa demaram cât se poate de repede activitățile prevăzute. Intreg colectivul Bibliotecii USV militează pentru lărgirea colaborărilor interne și internaționale în sensul satisfacerii unui număr tot mai mare de solicitări venite direct din partea beneficiarilor serviciilor noastre. Internaționalizarea acestora, schimburile de carte, modulele de practică în bibliotecă, stagiile de formare reprezintă doar câteva dintre obiectivele muncii noastre care se regăsesc în textul protocolului”, a declarat prof. dr. Sanda Maria Ardeleanu, director al bibliotecii USV.

Citește și: Cum e să fii student în străinătate: mărturiile unor studenți la University of Sunderland, Marea Britanie

 

De asemenea, reprezentanţii Ligii s-au declarat încântaţi de deschiderea arătată de către USV faţă de viziunea şi proiectele LSRS:

„Ne dorim că astfel de protocoale de colaborare să dea naştere unor iniţiative strategice cu impact real asupra comunităţii de studenţi români de peste hotare şi a societăţii româneşti. Încă de la înfiinţare, LSRS a avut printre obiectivele sale principale, facilitarea întoarcerii în şi spre România a tinerilor români cu pregătire academică în străinătate. Acordul cu USV ne întăreşte speranţa că propunerile SMART Diaspora de atragere a „creierelor” româneşti de peste hotare vor deveni realitate şi vor fi parte a unei strategii naţionale care să recunoască importantă strategică a studenţilor şi absolvenţilor români de la cele mai prestigioase universităţi ale lumii. Parteneriatul de colaborare reprezintă un pas esenţial în această direcţie şi suntem convinşi că va fi de bun augur atât pentru comunitatea de studenţi din Diaspora cât şi pentru mediul academic din ţară.

Cei peste 300 de voluntari activi ai Ligii vor continuă să pună umărul activ la dezvoltarea României, iar astfel de parteneriate nu ne fac decât să fim optimişti că muncă noastră are impact real”, au consemnat reprezentanții LSRS în comunicatul de presă.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here