Terapie: scrie gândurile urâte și aruncă-le la gunoi

0

Cercetători japonezi susțin că atunci când suntem furioși, plini de mânie nu ar trebui să urlăm la cei din jurul nostru, ci să gândurile vulcanice pe o bucată de hârtie, apoi să o aruncăm la gunoi.

„Ne aşteptăm ca metoda noastră să reducă furia într-o oarecare măsură”, a explicat profesorul Nobuyuki Kawai de la Universitatea Nagoya (centrul Japoniei), care a condus acest studiu publicat în această săptămână în revista britanică „Scientific Reports”.

„Dar am fost surprinşi să constatăm că furia a fost aproape complet suprimată” prin această tehnică de gestionare a emoţiilor, a adăugat Kawai într-un comunicat.

„Acest studiu arată că acţiunea de a arunca fizic o bucată de hârtie care conţine gândurile (negative) scrise despre cauzele unui eveniment declanşator neutralizează furia, în timp ce pur şi simplu păstrarea bucăţii de hârtie nu produce acest efect”, au constatat cercetătorii.

Aproximativ 100 de elevi au participat la un experiment în cursul căruia au trebuit să-şi exprime opinia în scris despre subiecte sociale precum interzicerea fumatului în public.

Doctoranzi au evaluat apoi lucrările. Dar, fără să ţină cont de munca depusă, ei au acordat în mod deliberat fiecărui elev note mici la inteligenţă, interes, calitatea scrisului, logică şi raţionalitate, cu comentarii uneori foarte dure.

Vezi și Importanța comunicării nonverbale și a limbajului corpului în interacțiunea umană

După ce şi-au recuperat lucrările corectate, elevii au fost nevoiţi să scrie ceea ce simţeau pe o foaie de hârtie. Jumătate din grup a trebuit apoi să rupă foaia şi să o arunce, în timp ce cealaltă jumătate a trebuit să păstreze această hârtie şi să o pună deoparte.

Deloc surprinzător, „toţi participanţii s-au înfuriat după ce au primit comentarii jignitoare”. Dar „furia subiectivă a grupului care a aruncat foaia a scăzut” aproape în întregime, în timp ce cea a grupului care a păstrat foaia a rămas crescută, au observat cercetătorii.

„Acest studiu este important deoarece a fi capabil să-ţi controlezi furia într-un mediu familial sau profesional poate reduce consecinţele negative la locul de muncă sau în vieţile noastre personale”, a apreciat Universitatea Nagoya.

Lasă un comentariu

Please enter your comment!
Please enter your name here